11 minuta dnevno koji produžavaju život

Sneg
Foto: Kirill Kukhmar / TASS / Profimedia

Sa samo 11 minuta kretanja dnevno možete da povećate životni vek, pokazalo je nedavno istraživanje.

Naučnici iz Norveške škole sportske medicine zasnivali su svoja istraživanja na upotrebi uređaja za praćenje vežbanja. Rezultati su pokazali da su učesnici koji su vežbali 35 minuta dnevno živeli značajno duže od onih koji su više sedeli.

Ipak, samo 11 minuta umerenog vežbanja – što je jednako brzoj šetnji – takođe je imalo primetan pozitivan uticaj na životni vek.

Najjednostavniji način da se svakog dana krećete je šetnja napolju ili na traci za trčanje u vašoj lokalnoj teretani. Hodanje je jedna od najboljih vežbi.

S obzirom da zimi vremenski uslovi zadržavaju ljude unutra i mere protiv širenja virusa ograničavaju pristup javnim teretanama, možda će vam trebati kreativniji, pristupačniji način kako biste ispunili cilj od 11 minuta aktivnosti.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ovo su neke ideje.

Pročitajte još:

Radite četiri vežbe od tri minuta

Četiri runde od tri minuta su 12 minuta, ali u redu je – možete se nositi sa bonus minutom.

Kada birate svoje vežbe, pokušajte da odaberete redosled pokreta koji će se aktivirati celo telo. Na primer, izbegavajte pokrete samo gornjim delom tela, osim ako ne planirate da pokrenete donji deo tela sledećeg dana.

Primer vežbi:

10 do 25 sklekova

25 do 40 čučnjeva

Minut trčanja u mestu

Vežbanje uz muziku
Vežbanje uz muziku; Foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia
Radite jogu

Ako se jogom bavite već neko vreme, mogli biste da odmotate prostirku, podesite tajmer na 11 minuta i prođete nekoliko pozdrava suncu ili bilo koji broj kombinacija svojih omiljenih joga poza.

Ako ste novi u jogi, ne brinite. Brza pretraga „11 minuta joge“ na Jutjubu nudi više besplatnih opcija koje možete da probate.

Plešite

Malo je stvari tako zabavnih i oslobađajućih kao ples uz vaše omiljene melodije u udobnosti svog doma. A kada ste sami kod kuće, možete da plešete kao da niko ne gleda.

Evo tri poletne pesme za pokretanje koje će vam ispuniti 11 minuta:

Happy – Pharrell Williams (3:52)

Uptown Funk – Mark Ronson featuring Bruno Mars (4:30)

HandClap – Fitz and the Tantrums (3:13)

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram