Vedri stan u Zagrebu sa divnom kuhinjom i još lepšom terasom

Foto: @home_stories_

Matea Gečević je sedam godina živela u Švedskoj - ali to iskustvo je nije odvelo ka minimallističkom uređenju prostora. Kada se vratila u Zagreb, odlučila je da preuzme rizike kada je renovirala svoj dom, a rezultat je vedar, šik stan, u kojem su zvezde neobična kuhinja i osunčani balkon ispunjen biljkama.

„Mislim da je moj stil uticaj svih mojih putovanja, hotela u kojima sam boravila, gradova koje sam posetila, života u Švedskoj sedam godina“, govori Matea za Zadovoljna.rs

Njen stan u Zagrebu je divna kombinacija efektnih, ali nežnih boja, kao i ukusno odabranih detalja, koji su uklopljeni tako da odaju utisak prostranosti i ušuškanosti u isto vreme.

Stan ima 50 kvadrata i prostranu terasu od 30 kvadrata.

Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_

Matea enterijer stana redovno deli i na svom Instagram profilu. 

*

Njen put ka stvaranju doma koji savršeno oslikava njenu ličnost i njen ukus, počeo je kada se iz Švedske vratila u Hrvatsku.

„Pre nego što sam otišla u Švedsku, stan u kojem sam živela bio je potpuno bež. Bila sam mlada i igrala sam na sigurno. A kad sam se vratila iz Švedske, shvatila sam da taj stan ne odražava ličnost mene danas. Odlučila sam se poigrati i malo čak rizikovati – zabaviti se s uređenjem“, govori nam ona.

Zato je krenula u poduhvat uređenja stana, koji je uglavnom doživeo kozmetičke promene, uz jednu veliku izmenu: novu, proširenu kuhinju, koja je „custom made“.

Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_

Pastelna, nežna plava nijansa kuhinje bila je za Mateu veliki rizik.

„Ne znam gde mi je plava kuhinja upala u oko – to je godinama živelo u mojoj glavi. To je stvarno bio rizik, jer se takva kuhinja ne može kupiti. Ne možete je videti uživo. I sad, vi dajete sebe i budžet stolaru – nisam imala pojma da li će ispasti super ili katastrofalno“, priča nam.

Najteže joj je bilo da nađe stolara, koji će hteti da radi jedan tako detaljni i komplikovani projekat.

„Sve je rađeno ručno, a to je bilo užasno teško. Ali, ne znam da li mene prati neka sreća, jer je na kraju ispalo da stolar koji mi je radio kuhinju, živi u zgradi preko puta mene. Od celog Zagreba, dogodilo se da smo susedi – i dan danas pijemo kafu u kafiću ispred zgrade“, kroz osmeh govori.

Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_

Takođe, u kuhinju je najviše uložila prilikom renoviranja stana.

„Tu nisam htela štedeti. Moj tata inače kaže: ‘Ispruži se gde moraš, a štedi gde možeš’. Tako sam znala da se za kuhinju moram ispružiti. Znala sam kakvu želim, i da će to biti veliki projekat, a htela sam to sebi priuštiti nakon što sam se vratila u Zagreb. Sećam se kad sam birala boju, kuhinju sam slala u lakirnicu da nađemo tačno tu nijansu. I tada sam mislila: ‘Imam vremena da se predomislim da bude bela’, ali ipak nisam. Htela sam „wow“ efekat“, objašnjava ona.

Rizik se isplatio – jer svaki dan kad se probudi i pogleda svoju kuhnju, Matea se razveseli, kaže nam.

Foto: @home_stories_

Sve ostalo u stanu su komadi koje je imala od pre: krevet je donela iz Švedske, jer je bio jako kvalitetan, a tepih i mnoge druge detalje je našla u švedskim antikvarnicama.

„Garnitura koju imam je zapravo ugaona garnitura koju smo mama i ja raspilile, napravile od toga dve, a mama je pretapacirala i stavila nov materijal“, ukazuje.

Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_

Prostor bez kojeg Matein stan ne bi bio toliko poseban svakako je prostrani balkon. Priznaje da nije bila toliko posvećena uređenju terase pre života u Skandinaviji.

„U Švedskoj sam primetila da oni balkone ne koriste za odlaganje stvari. Kod nas na malom balkonu budu metle i stvari za čišćenje. A oni zaista iskoriste taj prostor, koliko god da je mali, uvek je slatko uređen. I meni je stan stajao sedam godina bez ijedne biljke na terasi“, govori.

Inspiraciju je pronašla u jednom hotelu u kojem je boravila.

„Na balkonu imam drvenu klupu koja je siva i metalne stolice koje su crne. To sam videla u hotelu i bilo mi je super“, priča nam.

Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_

Najzad, Matea je sa nama podelila i zapažanja iz stanova Šveđana koje je upoznala.

„Moj prvi dodir s njihovom kulturom življenja bilo je to što, u koji god dom da uđete, osećate se jako toplo i ugodno. Upalili bi sveće, stavili nešto mirisno – napravili bi jako ugodnu atmosferu. Tada sam govorila: ‘Moja mama pali sveću samo kad nema struje'“, šali se.

Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_

Upravo ta toplina doma je nešto čemu je Matea težila – jer je to najveća lekcija koju je usvojila od Skandinavaca.

„Skandinavci su više monohromatski, manje rizikuju s enterijerima, ali uspeju da naprave da to bude toplo. Imaju toliko brendova, specijalizovanih za uređenje doma, pa je bio užitak živeti tamo i skupljati stvari koje ovde ne mogu da se nabave“, priča nam.

Foto: @home_stories_
Foto: @home_stories_

Matea poručuje da je sa preuređenjem prostora najteže krenuti i naći dobre majstore, ali inspiracije ima svuda.

„Ljudima bh savetovala da dobro istraže inspiraciju, slože projekat u glavi, skupe majstore i dobro se organizuju. Jer renoviranje se nekad nastegne, ili se radi malo po malo, pa nikad nije finiširano. Ako ne možeš naći sam inspiraciju, imaš čitav internet odakle možeš kopirati. Rekla bih ljudima da malo rizikuju, spoje nespojivo“, poručuje ova šik Zagrepčanka.

Foto: @home_stories_

***

Bonus video: Predivni Bondi bazeni na Tihom okeanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram