U „izlomljenoj“ kući na Fruškoj gori svaka soba ima pogled

ruška gora
Foto:Shutterstock/Vladimir Katic

Takozvana "izlomljena" kuća na Popovici upečatljiva je građevina osmišljena tako da iz svake prostorije puca pogled na obronke Fruške gore.

Nije slučajno zamišljeno da se ova neobična kuća smesti baš u Popovici, na granici urbanog dela Novog Sada i Nacionalnog parka Fruška gora – njen moderni eksterijer odgovara urbanoj sredini, ali je glavni cilj arhitekata bio da obezbedi savršen pogled iz svake prostorije.

„Kako postići da svaka prostorija u kući ima atraktivan pogled? To je bio naš zadatak prilikom projektovanja kuće na Popovici. Sve prostorije imaju vizure, uokvirene u četiri jednostavna arhetipska pročelja, orijentisana na različite strane. Rezultat je dinamična forma sa „izlomljenim“ i „zakošenim“ oblikom kuće“, pojasnili su Modelart arhitekti iz Novog Sada, koji stoje iza ovog projekta.

Kuća ima i bazen u prostranom dvorištu, a zahvaljujući neobičnoj poziciji i „međuprostorima“, unutrašnjost je zaklonjena od znatiželjnih pogleda.

„Pored unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora kuća dobija i „međuprostor“ koji je natkriven, ali istovremeno otvoren. Upravo taj prostor povezuje enterijer i eksterijer i daje puno prostora za različite načine upotrebe, a u zavisnosti od godišnjeg doba, doba dana ili na kraju i položaja sunca“, naveo je tim, a fotografijama nam dao priliku i da zavirimo u unutrašnjost ovog atraktivnog objekta.

*

*

***
Bonus video: Stopića pećina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram