Tri potkrovlja u Srbiji koja su dovedena do savršenstva

potkrovlje
Foto: Privatna arhiva/Milica Prlainović

Šta je važno kod uređenja potkrovlja, koje greške da ne pravimo i kako da kosine na plafonima iskoristimo kao prednost, a ne da budu minus našeg doma, za Zadovoljnu priča arhitektkinja Milica Prlainović, i to na primeru stanova u Aranđelovcu, na Senjaku i na Avali.

Aranđelovac

U pitanju je veliki porodični stan koji ima kosine u delu dnevne sobe i u dečjoj sobi.

Foto: Privatna arhiva/Milica Prlainović

„U dnevnoj sobi smo ponudili dve varijante, deo koji je za sedenje ili drugi koji može biti za vinske čaše i flaše jer je ovaj deo u nastavku trpezarije i kuhinjskog stola. U dečjoj sobi smo iskoristili kosinu da bismo napravili zanimljivo uzglavlje kreveta i plakara, formirajući oblik kućice koji znamo da deca jako vole“, priča Milica Prlainović koja je ovaj stan uređivala sa koleginicom Marijom Mašom Obradović.

Foto: Privatna arhiva/Milica Prlainović

Kako kaže, visina krova u ovom stanu nije značajno uticala na projekat, pa su uspele da izvedu sve što su zamislile.

Foto: Privatna arhiva/Milica Prlainović

Avala

U jednoj kući na Avali koja je završena 2021. godine na spratu se nalaze dve spavaće sobe, jedna glavna i jedna za goste, koja je prilično uska.

Foto: Privatna arhiva/Milica Prlainović

„Ovde možemo videti koliko je šarmantna kosina krova, odnosno plafona, posebno jer je na nju postavljena lamperija. Uzeli smo u obzir mogućnost da lamperiju ofarbamo u belu boju ili da zadržimo da bude u prirodnoj boji drveta, a klijenti su se ipak opredelili za belu.“

Foto: Privatna arhiva/Milica Prlainović

U glavnoj sobi interesantno je, kaže Milica, da su zid na koji je naslonjen krevet okrečili u nežno zelenu boju.

„Tu sam želela da pokažem da od boje ne treba bežati, baš naprotiv. Najviša tačka u sobi je oko četiri metra i zašto da dodatno ne istaknemo tu prednost koju imamo u odnosu na prosečne spratne visine. U gostinskoj sobi tavanicu smo odlučili da ofarbamo u belu boju jer su sobe prilično uske, a kreveti se nalaze u nižim zonama, tako da smatram da bi ležanje bilo prijatnije.“

Senjak

U primeru jedne malene sobe na Senjaku koja je u osnovi svega 230 cm x 350 cm možete da pogledate koliko je interesantno uklopljen deo kod kreveta i police sa vratima koje se nalaze iznad njega.

Foto: Privatna arhiva/Milica Prlainović

Milica kaže da je u pitanju izdvojen deo stana koji je trenutno terasa koja se ne koristi i koji mora da ima plafon u skladu sa krovom zgrade.

„U ovom slučaju spuštali smo plafon kako bismo mogli da postavimo gipsane ploče i dovoljnu količinu ugradnih svetiljki jer je igra svetla ovde prilično važna. Upotrebom svetlijih tonova soba deluje zaista dosta veće, a i visina koja se kreće od 350 cm do 205 cm daje prostoru dodatni šarm.“

A budući da nemaju svi stanovi u potkrovlju mogućnost velikih prostora, terase ili francuskih balkona, posebno su interesantni krovni prozori.

„U današnje vreme tehnologija je toliko unapređena da nema straha da li će prozori prokišnjavati, da li će lepo dihtovati i koliko će moći da se otvore. Moja topla preporuka je da svi koji imaju mogućnost, a ujedno i nedostatak svetla, preko klasičnih prozora urade i krovne jer je život ispod otvorenog neba zaista jedinstven.“

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram