Švedski saveti za uređenje stana donose harmoniju i mir

Foto: Shutterstcok

Na Skandinavce možemo da se ugledamo u raznim pogledima, a jedan od njih je i uređenje doma. Nisu bez razloga slike njihovih enterijera među najpopularnijim na Instagramu i sajtovima za uređenje doma. Ali, jedan princip se tu posebno izdvaja – lagom.

Reč lagom bi u slobodnom prevodu značila „taman koliko treba/dovoljno“. To je filozofija koja potencira balans u svim sferama života, a ukorenjena je u verovanju da je umerenost ključna za sreću.

Poreklo vodi još iz doba Vikinga, konkretno od reči lag (u značenju „tim“) i fraze laget om („oko tima“) koja se koristila kada se rog pun medovine delio i punio tako da svako dobije jednak deo – ni premalo, ni previše, piše City magazine.

Ceo princip zadržao se i hiljadu godina kasnije i za mnoge predstavlja vodilju u raznim sferama života. Kada je u pitanju uređenje enterijera, sve je popularniji u poslednje vreme i mnogi ga smatraju ključnim u popularnosti izgleda skandinavskih domova. A u nastavku saznajte 7 načina kako da i vi primenite ovaj princip.

Raščistite nered

Nered i gužva su potpuno suprotni onome čemu nas ovaj princip uči, tako da se prvo treba otarasiti viškova. To ne znači da treba da prodate sve stvari, već da utvrdite šta vam je korisno a šta samo zauzima prostor.

Idite od sobe do sobe i proverite šta ima neku svrhu i donosi vam praktičnu korist ili radost u životu, a viškove uklonite.

Krenite od neutralne osnove

Da biste uspostavili balans na poju boja, počnite od neutralnije osnove, pa kasnije dodajte druge nijanse. Beli zidovi i nameštaj neutralne boje dobri su za početak, a kasnije možete uzeti šarene navlake za jastuke i okačiti lepe slike na zidove.

To donosi mirniju atmosferu, ali i pruža mogućnost za kasniju zamenu palete boja bez potrebe da se cela prostorija radi ispočetka.

Birajte stvari za dom pažljivo

Kako ne biste došli u situaciju da u domu imate viškove, sve ono što kupite treba da bude pažljivo isplanirano i namenski.

U kupovinu elemenata za dom ne ide se kada vam je dosadno ili kada ste tužni, već kada znate šta vam tačno treba. U redu je i pronaći nešto što želite, pa potom sačekati da bude na popustu.

Jedan zid obojite drugačije

Ukoliko vam jednolikost boja na zidovima ne prija, tu je mogućnost da jedan od njih okrečite u drugu boju kako bi imao poseban uticaj na prostor. To možete učiniti i posebnim tapetama samo za taj deo, ili drugim dekorativnim elementima.

Znate da ste postigli željeni efekat ukoliko taj zid deluje personalizovano, ali ne i kao nešto preterano.

Iskoristite zidove kao skladišni prostor

Svi imamo problema sa skladišnim prostorom, zato treba iskoristiti sve potencijale prostora. Jedan od načina je da iskoristite zidove pomoću polica, ormana ili drugih detalja koji se mogu okačiti na njih.

Tu je i opcija visokih polica, od poda do plafona, koje mogu služiti kao mesto za odlaganje stvari, a ujedno i detalj koji razdvaja dva dela neke prostorije.

Iskoristite i polovne stvari

Ne mora sve da se svede na kupovinu novih stvari, tu su i stare kojima je dovoljan novi sloj farbe ili laka da ponovo zablistaju i budu korisni. Polovne stvari mogu uštedeti novac i smanjiti uticaj na životnu sredinu, a svejedno doprineti boljem izgledu prostora.

Stavite ono što volite na vidljivo mesto

Prostor u kome živite pre svega treba da vam prija i zato ono što volite u njemu ne treba da skrivate, već da istaknete. Bilo da su u pitanju knjige, biljke ili drage porodične fotografije, to treba da bude negde gde možete da ga vidite kako biste cenili vašu povezanost sa tim detaljem.

***

Bonus video: Predivni Bondi bazeni na Tihom okeanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram