Saveti uz koje će ti zumbul trajati duže i biti još lepši i mirisniji

zumbul
Foto:Shutterstock

Kako ih negovati?

Pijace, radnje, ali i bašte prepune su najmirisnijeg nagoveštaja ranog proleća – zumbula. Njegov slatkasti miris i neodoljive nijanse ljubičastih, belih i roze boja osvajaju svakog ljubitelja cveća, a upravo je sada pravo vreme da ulepšamo svoj prostor njima.

Kako bi zumbul što duže krasio naše domove, tokom brige za njega potrebno je na umu imati nekoliko stvari, piše Zadovoljna.hr.

Različiti uslovi rasta unutra i napolju

Kada odlučite hoćete li svoje zumbule posaditi u unutrašnjosti doma ili oko kuće, pripazite i na to da im date adekvatne uslove za rast. Naime, ako svoje zumbule smeštate napolju, potrebno im je obezbediti što je više moguće sunčevog svetla, a spoljna temperatura bi se tada trebalo da bude od 18 do 24 stepena.

Ako ih pak posadite u saksije u unutrašnjosti doma, izbegavajte izlaganje direktnoj svetlosti. Najbolje ih je smestiti u prostoriju u kojoj će tokom čitavog dana imati dovoljno svetla, ali koje neće biti pravo usmereno na njih. Takođe, nije dobro seštati ih u blizini radijatora ili drugog izvora toplote.

Način sadnje i tlo

Ako zumbule iz kupovnih posudica premeštate u sopstvene posude za cveće, potrebno je pripaziti i na način njihove sadnje. Prilikom presađivanja, 1/3 lukovice zumbula mora da viri van zemlje. Tlo mora biti dovoljno bogato nutrijentima, a svakako se mora ostaviti i prostor za drenažu vode.

Zalivanje s donje strane

Zumbule je dovoljno zalivati jednom do dvaput nedeljno, a pre svakog zalivanja potrebno je proveriti da li je zemlja zaista suva. Naime, previše vode može vrlo lako uzrokovati truljenje lukovice. Preporučuje se da se voda dovodi s donje strane posude, odnosno da se stavi u tanjirić, a koren zumbula upiće potrebnu vodu.

Pazite na cvet koji pada od težine

U svoje domove obično donosimo zumbule koji su već na samom rubu cvetanja ili pak već u samom cvatu. Kako su u staklenicima bili na nižim temperaturama od onih u našem domu, za svega nekoliko dana će procvetati, a takav nagli rast uzrokovaće i težinu cvetova. Zbog toga postoji mogućnost da se zumbul nagne na jednu stranu. Međutim, to je moguće i ako nema dovoljno svetlosti ili pak mu ne odgovara tlo.

Ali to se može vrlo lako popraviti drvenim štapićem koji se ubode u tlo, pa se vrpcom zaveže za samu stabljiku zumbula. Ako vam ta opcija ne odgovara zbog estetskih razloga, takođe možete posegnuti za drugom biljkom – bambusom. Neka glavica zumbula bude naslonjena na bambus, a dodatno ga možete pričvrstiti vrpcom ili konopcem.

Oprez u blizini ljubimaca

Ako ste vlasnik mačke ili psa, pripazite na to gde ćete smestiti svoje zumbule. Naime, njihova lukovica je otrovna i može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme ljubimaca, pa čak i uginuće ako se ne reaguje na vreme. Ako imate psa, zumbule smestite na izdignuto mesto koje ne može da dohvati, a ako ste vlasnik mačke, bolje ih je izbegavati ili pak smestiti u one prostorije u koje mačka nema pristup.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram