Različiti stilovi enterijera kao odraz različitih karaktera

enterijer
Foto: Iurii Kuznetsov / Alamy / Alamy / Profimedia

Opremanje stanova odavno je izdignuto na viši nivo i predstavlja svojevrsno zadovoljstvo u izboru materijala, oblika, predmeta i boja kojim želite da ulepšate svoj dom. Svako ima jedinstven ukus i pristup, pa je i uređenje prostora utoliko lepše jer obiluje raznovrsnim i kreativnim idejama koje se koriste u enterijeru.

Različiti stilovi životnog prostora dosta govore o osobinama i karakteru ljudi koji tu žive. Iako to verovatno radite nesvesno, vodeći se svojim izborom i željama, enterijer koji vas okružuje je vaša „lična karta“. Ipak, da biste svom domu „dali“ lični pečat, kompletno opremanje stana obuhvata i kompleksne rekonstrukcije, kako bi se osim izgleda postigla i funkcionalnost i udobnost datog prostora.

Renoviranje stanova kao osnova početka svake rekonstrukcije

Prilikom kupovine stana, znajte da vam posao rekonstrukcije i renoviranja tek predstoji. Ciljevi ovakvih neophodnih investicija predstavljeni su kako postizanjem estetike doma, tako i komfornosti i praktičnosti, jer vaš životni prostor treba pre svega da bude udoban i upotrebljiv. Renoviranje stanova zahteva dobru i stručnu procenu profesionalnih lica, koji će proveriti funkcionalnost prostorija i ispravnost svih instalacija, stanje stolarije, zidova, podova i izvršiti neophodne zamene ili popravke kako bi se nesmetano nastavilo sa opremanjem i vašim useljenjem.
Navedena faza radova, koja je najzahtevnija i najprljavija, obuhvata i rušenje pregradnih zidova i menjanje položaja i namene prostorija, a time i celokupnog izgleda prostora. U svakom slučaju, da biste dobili stan kakav priželjkujete, naoružajte se strpljenjem i izdvojite poveći finansijski budžet.

Posle renoviranja sledi lepši deo – koristite akrilne boje za zidove za postizanje idealnih nijansi

Nakon renoviranja stana, sledi finiš radova, kada se već mogu nazirati obrisi vašeg budućeg životnog prostora. On podrazumeva krečenje i završne finese koje je neophodno obaviti. Prilikom krečenja, važan je izbor boja, ali i njihov kavlitet, koji će garantovati dugotrajnost i sjaj vaših zidova. Zato su akrilne boje za zidove na samom vrhu izbora, jer poseduju dobru pokrivnu moć, sadrže bolja veziva i pigmente koji doprinose postizanju odgovarajućih nijansi i garantuju trajnost boja, kao i laku perivost.

Veliki izbor boja pruža vam i velike mogućnosti da postignete pravi efekat prilikom uređenja. Ipak, postoje izvesna pravila u enterijeru, kojih bi trebalo da se pridržavate kako ne biste postigli suprotan efekat. Tako, veličina prostorija, kao i njihova izloženost prirodnim svetlom su ključne pri odabiru boja i nijansi, pa je opšte pravilo da će svetlije nijanse „otvoriti“ prostor i biti lakše za uklapanje, nego tamnije.

Sada konačno možete urediti prostor kako vi želite i uživati u njegovoj lepoti i udobnosti

Poslednja faza u opremanju je ujedno i najlepša i obuhvata kupovinu određenih komada nameštaja, dekoracije i tehničkih aparata, koji će ulepšati vaš dom. Ukoliko krećete od početka i niste sigurni koji stil bi najviše odgovarao vašem domu, na internetu možete pronaći mnoštvo fotografija i tekstova o uređenju stanova. Na taj način ćete dobiti inspiraciju i podstaći kreativnost, ali se nikako nemojte slepo voditi i kopirati tuđe ideje, jer će vam stan delovati bezlično. Umesto toga, igrajte se materijalima, bojama i dezenima i time ćete svakoj prostoriji uneti dozu svog ličnog karaktera.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram