Najveća greška koju mnogi prave kad unose biljke u kuću

cveće
Foto: Sara Monika / ImageSource / Profimedia

Iako se čini kao bezazlena greška, jedna navika pri unošenju cveća spolja u kuću na jesen može uništiti druge biljke i vaš dom napuniti raznim insektima i štetočinama.

Kako se godišnja doba menjaju, tako se menjaju i potrebe naših biljaka. Naravno, jedan ključni korak u nezi biljaka kada dođe hladnije vreme jeste vraćanje određenih biljaka unutra ako su se celo leto grejale na suncu, ali da li je to sve? Portal Mindbodygreen otkrio je najbolje savete stručnjaka za brigu o biljkama prilikom dolaska hladnijeg vremena, prenosi N1.ba.

Sobne biljke treba vratiti unutra kada noćne temperature u vašem području padnu ispod 12 stepeni Celzijusa, rekla je stručnjakinja za vrtlarstvo Lindzi Pangborn.

“Većina biljaka preferira temperature iznad 15 stepeni, stoga imajte na umu prognozu ako planirate da svoje biljke držite na otvorenom tokom jeseni”, dodaje ona.

Kada dođe vreme da unesete svoje biljke, stručnjakinja Marija Faila kaže da je najveća greška koju treba izbegavati to da pregledate biljke na štetočine. Naime, potrebno je isprati biljke crevom kako biste isprali i štetočine pre nego što cveće premestite na njihovo mesto u kući.

“Obavezno pogledajte i gornju i donju stranu lišća”, napominje Marija, dodajući da pažljivo pregledate stabljike i tlo i uklonite mrtvo i trulo lišće gde insekti vole da se sakriju. Ako primetite nekoliko insekata, nežno ih uklonite, a ako dođe do zaraze biljke, organski insekticidni sprej može se koristiti za suzbijanje štetočina.

Nakon što su vaše biljke lepe i čiste, nije loša ideja da ih za svaki slučaj ipak držite neko vreme dalje od drugih biljaka. Ovaj savet dolazi od Faile, koja čeka nekoliko sedmica da prati štetočine pre nego što biljke unete spolja stavi blizu drugih kućnih biljaka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu