Znaci da vaša biljka nije na dobrom mestu tokom zime

Foto:Shutterstock

Sobne biljke oplemenjuju svaki prostor i kuća jednostavno ne može da bude dom bez zelenila. Svaka vrsta traži svoja pravila nege, pa se neretko preispitujemo da li smo biljku postavili na odgovarajuće mesto i da li dobija dovoljno svetlosti. Postoje načini da to proverite.

Zbog dana koji su sve kraći i sata koji se nedavno vratio unazad, svakodnevnica je trenutno veoma mračna.

Ali nisu samo ljudi ti koji se bore sa smanjenjem dnevnog svetla tokom jeseni i zime – i biljke osećaju promenu.

Iako biljke imaju tendenciju da prestanu da rastu i uđu u stanje mirovanja tokom zimskih meseci, i dalje im je potrebna svetlost da bi preživele i zadržale svoju trenutnu veličinu dok ponovo ne dođe sezona rasta. To je zato što koriste svetlost za fotosintezu, koja omogućava biljci da pravi sopstvenu hranu i hranljive materije.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Plants Spark Joy (@plantssparkjoy)

Ne samo da kraći dani otežavaju vašim biljkama da dobiju količinu svetlosti koja im je potrebna da ostanu zdrave, već i loše vreme koje je često u ovo doba godine može ograničiti snagu svetlosti koju mogu da apsorbuju.

Dakle, kako možete da primetite kada vaša biljka ne dobija dovoljno svetla? I koje korake možete da preduzmete da biste osigurali da dobijaju dovoljno svetla tokom zime?

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vintage by Brusseleirs (@vintage.by.brusseleirs)

Glavni znak upozorenja da potrebe vaše biljke za svetlošću nisu zadovoljene je neujednačen rast. To se dešava kada biljka raste brzo – i slabo – u očajničkoj potrazi za izvorom svetlosti. Ako primetite tanke i razmaknute izdanke listova, možda je vreme da preispitate lokaciju vaše biljke.

Ako vaša biljka počne da se naginje na jednu stranu, vreme je da je premestite na mesto sa više svetlosti.

Zebrastom sobnom puzavcu i adamu je sigurno potrebno više svetlosti tokom zime, dok draceni i kalateji nije.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Stauffers Home & Garden (@stauffershomegarden)

Dobro mesto za vaše biljke tokom zime je prozor okrenut prema jugu ili zapadu jer će ostati sunčan ceo dan – samo se uverite da tu nema promaje.

Ne zaboravite da redovno rotirate svoje biljke za otprilike četvrtinu kako biste osigurali da cela ima pristup svetlosti, kako bi imala ravnomeran rast.

Međutim, ako nemate previše prozora u svom domu, razmislite o veštačkoj rasveti za svoje biljke. To je jednostavan način da osigurate da su potrebe za svetlošću zadovoljene, bez obzira koliko je napolju tmurno. Odlučite se za fluorescentno ili LED svetlo za rast jer biljke dobro reaguju na to.

***

Bonus video: Najtoplija mesta na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram