Kućne biljke za koje NASA kaže da čiste vazduh

NASA
Foto: NASA / Zuma Press / Profimedia

U Srbiji sve češće vazduh vidimo golim okom, pa je dobro znati koje biljke rade kao filteri. Izdvajamo pet sobnih biljaka za koje i NASA kaže da uklanjaju toksine oko nas.

Kako kaže istraživanje NASA, probleme sa zagađenim vazduhom, barem u kući, možemo da rešimo sobnim biljčicama. Osim što će oplemeniti vaš dom, one će biti i dobre za vaše zdravlje, pišu na sajtu Medium.com.

Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)


Biljka koja ne zahteva mnogo brige je sansevieria trifasciata, poznata i kao svekrvin jezik i indijansko pero. Može da naraste i do 90 centimetara u visinu, a tamnozeleni listovi mogu biti i prošarani sivozelenom bojom i imaju žute rubove. Ne treba joj mnogo svetla, a ni vode i vrlo je otporna.

dealna je za zatvoren prostor, i za stan i za kancelariju, jer je izvrstan čistač vazduha. Brojne studije potvrđuju da ova biljka iz vazduha uklanja toksine poput formaldehida, ksilena, toluena i azotovih oksida. Ona zapravo kroz lišće apsorbuje tokisne i zatim proizvodi čist kiseonik. Zanimljivo je da sanseverija noću upija ugljenik dioksid, a ispušta kiseonik, dok većina biljaka to čini danju, pa je stavite u spavaću sobu.

Aloja vera


I aloja tokom noći otpušta kiseonik, a pritom apsorbuje ugljen-dioksid, pa je idealna za spavaću sobu. Ujedno čisti kiseonik od benzena i formaldehida, toksina koji se nalaze u brojnim sredstvima za čišćenje.

Pored toga, ona čak upozorava ako u vašem domu prisustvo određenih hemikalija dođe do štetnog nivoa. Aloja vera tada menja svoj izgled, tj. na lišću joj se jave braon tačke.

Neke studije kažu i da aloja čisti vazduh kao nekoliko sličnih biljaka zajedno i da je odlična za dobar san.

Gerber Daisy (Gerbera jamesonii)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by V I V I A N P A N G (@pangviv)


Ova posebna vrsta gerbera, poreklom iz južne Afrike, poznata je kao Barberton Gerber. Prija joj srednja vlaga.

Svetli i šareni cvetovi ovog gerbera upijaju zagađivače vazduha kao što su trihloretilen i benzen. Treba mu dosta direktne sunčeve svetlosti i zato je najbolje da ga držite na dobro osvetljenom mestu u stanu, recimo u dnevnoj sobi, i da ga redovno zalivate.

Ženski zmaj (Dracaena Marginata)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ??????? ???????? (@botanicalbohome)

Pripada porodici ljiljana, a poznata je i samo kao marginata. Odlično podnosi suvo tlo, ne treba je često zalivati, a voli sobne temeprature, ne ispod 15 stepeni.
Godišnje naraste oko 10 cm. Voli dosta svetlosti, ali ne direktno sunce.

Prija joj često orošavanje listova, kao i tuširanje, posebno u suvim zimski danima kad grejemo stanove. Ipak, brigu će vam vratiti dvostruko jer će vam vazduh od nje biti znatno čistiji. Leti možete da je stavite napolje u blagu hladovinu.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stela Sales (@varandaverdejar)


Zeleni ljiljan, kog zovu i pauk biljka, potiče iz južne Afrike. Ova biljka je laka za održavanje, lepo izgleda i, što je najvažnije ovih dana, prečišćava vazduh i povećava njegovu vlažnost.

Možete je smestiti na prozor ili staviti u viseću korpu. Popularna mesta za zeleni ljiljan su i trpezarijski sto, kupatilo, iznad kade ili trema…. Ova biljka će biti zadovoljna gde da je smestite dok god dobija barem malo svetlosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram