Najlepše biljke puzavice koje su idealne za dekor polica

Spavaća soba, krevet, enterijer, bež tonovi, biljke
Foto: Shutterstock

Sobne biljke su najlepši način da ulepšate enterijer i unesete zelenilo, ali takođe mogu zauzeti mnogo mesta - posebno ako je vaš dom mali. Rešenje za skučene police su penjačice ili puzavice, jer su odličan dekor, a uštedeće vam na prostoru.

Pored činjenice da izgledaju fantastično, penjačice ili puzavice su divan ukras bilo gde u kući, bilo iznad trpezarijskog stola ili u uglu kupatila.

Osim toga, zabavno je gledati ih kako rastu i osvajaju prostor, a postoji i mnogo lepih visećih saksija koje možete kupiti.

Ovo su biljke koje će super izgledati na policama – ili okačene u nekom kutku.

Kaktus riblja kost

Veoma atraktivna vrsta kaktusa. Moraćete da ga zalivate više od običnog, jer kaktus riblje kosti potiče iz džungle, što znači da uspeva u vlažnim i toplim uslovima.

Njegova sklonost ka visokoj vlažnosti čini ga savršenom biljkom za kačenje u kupatilu.

Voštani cvet

Pored činjenice da izgled fantastično (mogu da narastu i do dva metra), voštani cvet uspeva na suvom do polusuvom zemljištu, što ga čini veoma lakim za brigu – čak i ako ste novi u gajenju sobnih biljaka.

Zlatna puzavica (đavolji bršljan)

Popularan je izbor za neiskusne jer je neverovatno laka za negu. Okačite je sa plafona, preko ivice prozorske daske ili ostavite da raste sa vrha police za knjige.

Sve dok joj dajete puno svetlosti i povremeno je zalivate, trebalo bi da raste i napreduje.

Srebrni filodendron

Srebrnasti listovi ove biljke čine je odličnim dekorom svakoj prostoriji.

Pošt može da podnese malo senke, uspevaće u oblastima indirektnog, jakog svetla i trebaće joj zalivanje tek kada se gornji sloj zemlje osuši.

Tradeskancija

Ova biljka ima prelepe prugaste listove u ljubičastoj boji, što je čini savršenom za dosadan ugao u stanu.

Poreklom iz Južne Amerike, voli puno svetlosti (može čak da izdrži direktnu svetlost nekoliko sati dnevno) i više voli da se zemlja stalno održava vlažnom.

Monstera minima

Ako nemate prostora za monsteru u punoj veličini, ova minijaturna verzija koja „pada“ je odlična opcija za uštedu prostora.

Sa svojim prepoznatljivim listovima monstere i svetlo zelenom bojom, ova biljka postaće privlačan dekor u svakoj prostoriji.

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram