Mesto u spavaćoj sobi koje je najveće žarište bakterija

bakterije
Foto: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

Dom trebalo da bude mesto za opuštanje gde se lako diše, ali za neke je izvor alergija i iritacija. Ako sumnjate da toksično opterećenje u vašem domu utiče na vaše zdravlje, treba da reagujete.

Sanitarni inspektor Rajan Blejzer koji se bavi prikupljanjem bakterioloških uzoraka tvrdi da u svakom domu postoji jedno jako prašnjavo i prljavo područje koje bi on odmah testirao. Naime, radi se o području ispod kreveta koje je prema Blejzeru veliko žarište bakterija.

„Kada idem da obavim kućne inspekcije, obično je najbolje mesto da skupim prašinu ispod glavnog kreveta. To je mesto koje se ne usisava baš često, ljudi obično ne premeštaju često stvari ispod njega i zato je ono poprilično prljavo“, kaže Blejzer.

Nakon što se ti uzorci ispod kreveta analiziraju u laboratoriji, Blejzer objašnjava da se u uzorku često nađu mrtve ćelije kože, vlakna, delovi insekata, pa čak i plesni i pesticidi.

Ovi iritansi nisu nešto s čim želite da spavate iz noći u noć. Ne samo da mogu dovesti do bola u grlu i zapušenog nosa nakon buđenja već mogu i da negativno utiču na kvalitet sna, pa i na celokupno zdravlje. Oni koji su alergični na stvari poput grinja će posebno imati teškoće s prašinom ispod kreveta.

To je poprilično ozbiljan problem s jednostavnim rešenjem: budite marljivi u čišćenju ovog često zanemarenog područja. Blejzer kaže da bi taj prostor trebalo usisavati jednom nedeljno – pogotovo ako imate tepihe koji zarobe više prašine nego tvrdo drvo.

Trebalo bi i da razmestite kućne potrepštine, uspomene i odeću koju držite tamo ili ih barem stavite u kutije kojima je lako rukovati. Takođe, prema feng šui filozofiji dizajna, to će otvoriti protok pozitivne energije u vašoj spavaćoj sobi, piše klix.ba.

Kako biste ostali dosledni novoj rutini čišćenja ispod kreveta, u to uključite i nedeljni ritual pranja posteljine (posteljina je još jedan veliki izvor iritansa i alergena). Dok se čašavi peru, vi usisavajte ispod svog kreveta i pazite na teško dostupne kutke i rupe. Tada možete ujedno i usisati dušek.

BONUS VIDEO: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram