Marelin vodič za savršenu dekoraciju prazničnog stola

dekoracija stola
Foto: Marela Aćimović Vukšić/Privatna arhiva/Shutterstock

Kako da vam trpeza za praznike bude kao iz luksuznih hotela i restorana, za Zadovoljnu otkriva Marela Aćimović Vukšić, dizajnerka enterijera.

Ovih dana svi razmišljamo o praznicima – slavama, Novoj godini, Božiću. Puno toga je pred nama i biće dosta prilika za slavlje, a neke od tih proslava će mnogi provesti u sopstvenom domu. Ipak, osim pripreme raznik slanih i slatnih đakonija, važno mesto ima i dekoracija stola. Ta “sitnica” je jako važna za dobru atmosferu i ugođaj koji stvarate sebi i svojim gostima.

Foto: Marela Aćimović Vukšić/Privatna arhiva

Marela Aćimović Vukšić, dizajnerka enterijera. daje nekoliko predloga da na jednostavan način i uz materijal koji uglavnom već imate u kući napravite dekoraciju dostojnu luksuznih hotela i restorana.

Foto: Marela Aćimović Vukšić/Privatna arhiva

„Prvo razmislite o koloritu svoje trpeze. Kombinovanje neutralnih boja sa metalik bojama (hrom, zlato, srebro, bakar) proverena je, uvek elegantna varijanta, ali i dodavanje jedne ili dve akcenat boje u neutralan kolorit može biti interesantno i stvoriti nesvakidašnji efekat. Akcenat boje mogu biti crvena, ljubičasta, roze ili plava, dok u neutralne boje ubrajamo belu, sivu, bež i crnu“, kaže Marinela koja na svojoj Instragram stranici Marina enterijernica rado deli korisne savete o uređenju enterijera.

Foto: Shutterstock

Marinela priča i odakle zapravo treba krenuti kad je u pitanju ukrašavanje raznične trpeze.

„Prilikom dekoracije stola krećemo od osnove, a to je stolnjak. Lep stolnjak će svakako stvoriti elegantniji efekat, ali ako imate lepu površinu stola – nije nužno da ga koristite (bez stolnjaka, vaš sto će dobiti moderniji izgled). Umesto stolnjaka možete koristiti raner (uski stolnjak po sredini stola) i/ili podmetače ispod tanjira. Kada je stolnjak u pitanju – moj savet je da uložite u kvalitetan beli stolnjak, koji ćete lako uklapati uz svaku vrstu dekoracije, a koji ćete koristiti za sve proslave u kući.“

Foto: Shutterstock

Posle odabira stolnjaka, red je na uklapanje ostalih elemenata.

„Tanjiri, escajg i čaše su osnovni elementi svake trpeze koje svi imamo u kući. Ako nemate specijalne, praznične varijante, dobro će poslužiti i najobičniji beli tanjiri, escajg i čaše koje svakodnevno koristite. Dovoljno je da dodate ukrasnu traku na čaše, nož ili viljušku i oni će odmah dobiti prazničan izgled. Pritom, trudite se da pravite kontraste kada slažete dekoraciju, pa ako imate beli stolnjak, donji tanjir bi mogao biti u nekoj drugoj boji, a ako je podmetač tamniji – tanjir može biti beo.“

Foto: Shutterstock

Važno je znati i da razliku prave dva osnovna dekorativna elementa – centralni ukras na stolu i dekoracija salveta u tanjirima.

Foto: Shutterstock

„Centralni ukras može biti vaza sa cvećem ili zelenilom, neki lep cvetni aranžman ili par sveća. Girlanda po sredini sa dodatnim grančicama eukaliptusa i svećama postavljena po sredini stola će dati svečan i puniji izgled vašoj trpezi. Girlandu možete dodatno ukrasiti novogodišnjim ukrasima ako je u pitanju večera u novogodišnjoj noći.“

Šro se salveta tiče, sa njima se možete igrati i praviti različite kombinacije.

„Salvete mogu biti papirne ili tekstilne (tekstilne su elegantnije, ali i sa papirnim možete stvoriti lep i razigran izgled). Način na koji ćete složiti salvetu takođe doprinosi celokupnom izgledu. Uvezivanje salvete ukrasnom trakom ili prstenom, uz dodatak grančice jele i šišarkice, daće zimski izgled vašoj trpezi. Možete koristiti i oznake sa imenima gostiju (možete ih ručno ispisati ako imate lep rukopis ili odštampati na štampaču), štapiće cimeta, sušene kolutove pomorandže, novogodišnje ukrase i slično. Pustite mašti na volju – sve dolazi u obzir. I ne zaboravite da uživate“, zaključuje naša sagovornica.

BONUS VIDEO: Stvari koje često gubimo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram