Lusteri za dnevnu sobu – kako odabrati odgovarajući?

Foto: Tom Merton / Hoxton / Profimedia

Kada želite da lusteri krase vaše prostorije, onda je bitno da ih pažljivo odaberete i pažljivo montirate, jer na taj način dobijate veoma vredan i kvalitetan element dekoracije koji vaš dom čini znatno lepšim i prijatnijim.

Često se događa da se rasveta ostavi za kraj, da se o njoj skoro ni ne razmišlja, i da je sve razmišljanje usmereno ka tome da li će svetlost i gde biti hladno bela, a gde toplije nijanse.

Međutim, tako se pravi velika greška u samom enterijeru, jer i najsavršenije opremljen i uređen enterijer greška u osvetljenju, bilo da je u boji svetlosti, izvoru osvetljenja, izgledu lustera, može ceo posao da uništi i učini manje dobrim. Baš kao što ugaonu garnituru, recimo, birate prema određenim kriterijuma, isto je i kada su lusteri za dnevnu sobu u pitanju.

Ali, ne morate da brinete, nema mnogo stvari o kojima je potrebno misliti, svega su dve do tri.

Veličine lustera i prostorije

Kod veličine prostorije bitne su dve stvari, kvadratura prostorije i visina plafona. Na osnovu te dve dimenzije ćete i birati lustere, tj. izbor će vam biti znatno olakšan, jer ćete znati koja veličina lustera vam odgovara i koja vrsta.

U manjim prostorijama se, sasvim očekivano, postavljaju manji lusteri. Ono što je dobro napomenuti jeste da u tom slučaju valja birati lustere bez mnogo detalja, jednostavnog i svedenog izgleda, kako ne bi dominirali u celom prostoru i tako ga vizuelno umanjili.

S druge strane, u jako velikim prostorijama su vam ruke prilično odrešene, jer možete da eksperimentišete na bilo koji način da želite. U svemu tome je jedan savet dobro poslušati, a to je da se umesto jednog velikog lustera odlučite za to da budu postavljena dva manja. Oni će tako dati više svetlosti prostoru i zanimljiviji izgled.

Posebno je lepo postaviti ih u prostorijama gde je i nameštaj već napravio neki određenu vizuelno podelu.

Foto: – / Hemis / Profimedia

Kada znate koje su veličine otprilike lusteri koji vam odgovaraju, porilagodite ih dalje visini svojih plafona. Kada su plafoni visoki, onda možete uzeti lustere koji su dosta spušteni, viseće, a ako su plafoni niži onda se klonite odabira visećih lustera. To jedino ne važi za trpezarije, gde viseći lusteri daju posebno lep izgled kada se postavljaju
tačno iznad trpezarijskog stola.

Svakako, u tom slučaju, zvezda vodilja bi trebalo da vam najpre bude oblik i veličina stola.

Stilski izgled lustera

Najvažniji savet u vezi sa stilom lustera jeste da vodite računa o pravilo „manje je više“.

Ukoliko je vaš prostor prilično dekorisan kroz određeni nameštaj, dekorativne elemente, zidove, potrudite se da luster prati tu liniju stila, ali bez previše detalja i upečatljivih delova, jer će umesto luksuza, postići oprečan efekat.

Lusteri nisu izvori svetlosti, niti puko osvetljenje, kada se postavljaju predstavljaju važan deo enterijera i važan element dekoracije, pa ih uvek tako posmatrajte.

Birajte ih u skladu sa stilom kojem težite (veliki izbor možete pronaći na ovom sajtu), bilo da je on moderan, tradicionalan, klasičan, ali sve to možete i pomešati, samo je
tada opet jako bitno da odabir bude pažljiv kako se ne bi postigao kontraefekat od dobrog izgleda ka lošoj realizaciji.

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram