Kalanhoja – egzotični sukulent u koji ćete se zaljubiti

sukulent kalanhoja
Foto: - / GardenPix / Profimedia

Sukulenti su jedna od omiljenijih biljaka, što zbog svog atraktivnog izgleda, što zbog relativno lakog uzgajanja. Zaista postoji mnogo vrsta, a od ukrštanja se danas mogu naći u čudesnim oblicima i bojama. Upravo je jedan takav kalanhoja ‘Pink Butterflies’.

Zbog svog neobičnog izgleda u kom prevladava roze boja umesto zelene, ovaj sukulent super će se isticati među vašim ostalim zelenim biljkama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melissa (@succulentglow)

Za boju je zaslužan nedostatak hlorofila, a upravo je ova biljka dokaz da ponekad kada nešto nedostaje, priroda se potrudi i dobijemo potpuno wow efekat. Kao i drugi sukulenti, nije zahtevan za uzgoj, ali ipak bi trebalo da se pridržavate nekoliko pravila, pišu na sajtu Journal.hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plantas (@plants.mudas)

Jedno od njih je da im obezbedite dovoljno sunca. Ovoj biljci najviše će odgovarati sunčani prozori – južna ili zapadna strana, ali opet pazite da ih ne smestite odmah uz staklo kako im sunce ne bi spržilo listove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Manera (@ana_manera)

Pripazite s vodom

Kalanhoja ‘Pink Butterflies’ ne zahteva mnogo vode, ali jako je važno imati dobru meru. Najbolje ih je zalivati navodnjavanjem, i to tako da njihovu saksiju dopola uronite u veću posudu s vodom kako bi biljka upila vode koliko joj je dovoljno.

S malim primercima za to je dovoljno otprilike pola sata, dok će nešto većima trebati i više. Zlatno pravilo je i da sukulente sadite u manje saksije i kada ih presađujete (otprilike svake dve godine) prebacite ih u tek nešto veću saksiju, nikako ne preveliku jer to može imati kontraefekat.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život