Neodoljiv sukulent – savršen izbor za visoke police

Foto: Shutterstock

Iza imena magareći rep, odnosno sedum morganianum, krije se neodoljivi sukulent poreklom iz Južnog Meksika koji, jednom kada sazri, ima dugačke stabljike koje se prelivaju iz saksije.

Zbog toga je savršena biljka za viseće saksije za cveće ili za neko visoko mesto na vašim policama, piše Zadovoljna.hr.

Iako je predivan ukras u domu, važno  je znati da ipak zahteva malo više nege u zatvorenom prostoru.

Svaka njegova stabljika prekrivena je malim sočnim listovima koji biljku čine tako privlačnom.Međutim, čak i najmanji udarac može dovesti to toga da listovi magarećeg repa odlete na zemlju pa možda nije najbolji izbor za početnike. Ali za ljubitelje biljaka željnih izazova to će biti idealno.

Dovoljno je samo da pratite određena uputstva.

Prva stvar koju morate zapamtiti je da s ovom biljkom rukujete što je manje moguće kako je ne biste oštetili. Smatrajte je dobrim prijateljem koji voli fizičku distancu.

Kao i drugi sukulenti, i ova biljka će uspevati na suvom i peskovitom zemljištu.

Kada je u pitanju  saksija, izaberite onu u koja će pomoći da se vlaga udalji od korena. Neka bude, na primer, od terakote ili sličnog materijala.

Pobrinite se i da posuda ima otvor za drenažu na dnu kako vaša biljka ne bi „sedila“ na vodi. Ako se odlučite za saksiju bez takvog otvora, na dno stavite sloj šljunka, odnosno kamenčića.

Da bi ova biljka pravilno rasla potrebna joj je direktna svetlost, ali je redovno okrećite. Svaki list ove biljke je prekriven biljnim voskom koji je štiti od sunčeve svetlosti i pomaže u zadržavanju vlage. Bez dovoljno sunčeve svetlosti biljka počinje da gubi lišće i poprima crvenu boju.

NE PRETERUJTE S VODOM

Kada je u pitanju zalivanje, s njim nikako ne smete preterati jer postoji velika verojatnost da će biljka u tom slučaju istrunuti, posebno ako je mlada.

Pomenuta drenaža neka vam bude imperativ, a ako biljci obezbedite dovoljno svetlosti, netreba da je zalivate više od jednom u dve nedelje.

Dobra vest je i da sukulenti imaju ugrađen sistem upozorenja koji vam govori da im je potrebna voda, a to je u onom trenutku kad listovi počinju da se skupljaju.

BONUS VIDEO: Retka meteorološka pojava mamutskih oblaka u Kini