Trikovi da cveće u vazi održite svežim

cveće
Cveće, Foto: Pavel Iukhimetc / Alamy / Alamy / Profimedia

Prava je šteta kada kupite ili još bolje, dobijete buket cveća, koji počne da vene posle dva dana. Zato otkrivamo zaista proverene rezultate testiranja četiri metode za održavanje cveća u vazi svežim što duže.

Donošenje svežeg cveća kući ili primanje istog na poklon zaista je nešto što vam može ulepšati dan. Tužno je to što obično sa svojim veselim buketom dobijete samo nekoliko dana pre nego što počne da vene, dok neki mogu trajati i po nedelju dana, ipak je sve to nekako premalo. Na internetu postoji gomila saveta i trikova i mi smo vam već u nekoliko navrata donosili načine kako produžiti vek tom predivnom dekoru, ali što zapravo deluje? Ovaj put smo pronašli zaista proverene rezultate testiranja četiri metode za održavanje rezanog cveća svežim što duže. Saznajte koja su u pitanju i koja je najdelotvornija.

Voda

Za ovu metodu znaju i deca u osnovnoj školi, ali ona nije ništa manje važna zbog toga, zapravo je baza skoro svim drugim metodama za održavanje cveća svežim. Verujemo da i sami znate da su obično najjednostavnije metode i one najbolje, stoga pružite svom buketu dovoljno vode koju menjate često tako da je uvek čista i na optimalnoj temperaturi.

Paket cvetne hrane

Postoje paketi cvetne hrane koji mogu vaše cveće duže održati svežim. Posebno su dizajnirani za očuvanje vitalnosti vašeg cveća. Hrana za cveće sastoji se od samo tri sastojka: limunske kiseline, šećera i izbeljivača. Limunska kiselina snižava pH vode, što je čini pogodnijom za cveća. Cvetovi proizvode šećer, svoj izvor hrane, tokom fotosinteze, pa kad se iseku, proizvode daleko manje šećera. Dodavanje šećera u smesu pomaže cveću da oseća kao da jede hranu (odatle i naziv „cvetna hrana“). Napokon, izbeljivač pomaže u dezinfekciji vode i oslobađanju od štetnih bakterija koje mogu ugroziti zdravlje buketa.

Aspirin

Aspirin snižava pH vode, što cveću može pomoći da duže živi. Kroz istraživanje otkriveno je da je najčešća preporuka zdrobiti jedan aspirin od 500 mg kako bi se brže apsorbovao. Aspirin možete smrviti u zatvorenoj kesici uz pomoć težih predmeta, a zatim ga sipajte u vodu u kojoj stoji vaše cveće.

Votka

Iako se pretpostavlja da bi dodavanje alkohola u cveće odmah i ubilo vaš buket, iznenadili smo se kada smo otkrili da votka podstiče proizvodnju etilena, koji pomaže biljkama u sazrevanju. Nekoliko internetskih izvora takođe je primetilo da votka može funckionisati kao izbeljivač u hrani za cveće uklanjanjem bakterija u vodi, što bi moglo podstaći dugovečnost cveća.

Rezultati

Nakon jedne nedelje praćenja buketa, rezultati su bili jasni. Cveće s paketom cvetne hrane još je uvek stajalo ravno, a latice su izgledale svilenkasto i hidrirano, kao da su kupljene pre samo jedan dan. Svi ostali buketi cveća bili su značajno lošiji u poređenju s prvim, iako je vaza u kojoj je bio aspirin bila nešto bolja od ostalih, iako su u ovoj vazi stabljike izgledale suve i tamne i činilo se kao da trunu.

Vaza s vodom i votkom našla se na trećem mestu, iako je cveće koje je bilo izloženo votki bilo znatno svilenije od bilo kojeg drugog.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram