10 super trikova za žene koje mrze da čiste

Čiščenje
Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Da li ste i vi jedna od onih koje jedva čekaju vikend, a onda vam, kad svane subota, smrkne? Nemate pomoć, a kuća se neće očistiti sama. Glupo vam je da sate i sate trošite na krpe i usisivač? Primenite neke od trikova koji olakšavaju posao.

Šerpe i lonci

Nažalost, većina preparata koje koristimo za ribanje sadrže dosta hemikalija koje nisu najbolje po nas. Zato nije loše da isprobate belo sirće koje je najbolje prirodno sredstvo za ribanje. Pritom, odlično je za čišćenje spoljašnjeg dela dna šerpi i lonaca, tačnije, onog dela posude koji ide direktno na ringlu, a koji često bude zamrljan i taman. Sve što vam treba je malo soli, belog sirćeta i sunđerčić za ribanje.
Stavite malo soli na sunđer, nalijte malo sirćeta i polako pređite preko površine koju želite da očistite, pišu na sajtu craftsyhacks.com.

Mlin za kafu

Da biste očistili mlin u kom meljete kafu, biće dovoljno da u njega stavite četvrt šolje pirinča i da uključite na minut da radi.
Pirinač će izvući sva ulja iz aparata i ostatke koje ostaju za kafom.

Tastatura

Vrlo je verovatno da ne čistimo tastaturu često koliko bi trebalo, a na njoj se skupi mnogo bakterija i prljavštine. Dobar trik za to je da uzmete staru četkicu za zube i sirće. Umočite četkicu u sirće, malo je osušite salvetom i polako pređite preko tastature. A kako biste lepo prišli svim udubljenjima i šupljinama i iz njih isterali prljavštinu, isto to uradite – samo sa četkicom za bojenje.

Mrlje od laka za nokte

Desi se da lak za nokte tokom mazanja kapne negde pored, a posebno je loše ako ode na tepih.

Dobre vesti su da to možete da rešite lako – uz pomoć laka za kosu. Samo poprskajte mrlju sa malo više vode i onda naprskajte lak za kosu. Posle 10 do 15 špricanja sve bi trebalo da bude u redu. Potom četkicom za zube skinite ostatak sve dok lak ne spadne sasvim.

Venecijaneri

Neretko zaboravimo da ih očistimo, pa se na njima skupi dosta prljavštine.

Treba vam pribor za sipanje salate, tj. kuhinjskla klešta, dve krpe od mikrofibera i četiri gumice. Obmotajte krpe na obe strane klešta za salatu, privežite gumicama i lako ćete očistiti venecijanere.

Fugne

Kupatilo i kuhinja izgledaju uvek neuredno, koliko god da ribate, ako su fugne prljave. Ali to se da rešiti uz miks sode bikarbone i izbeljivača. Samo ne zaboravite da otvorite prozor ili stavite masku dok ih ribate ovim „uradi sam“ preparatom zbog isparenja.

Daska za sečenje hrane

Da biste bili sigurmi da je vaša daska za seckanje zaista čista, prvo na nju stavite dosta krupne soli. Zatim uzmite polovinu limuna i njime oribajte površinu daske. Iscedite limun dodatno kako biste imali dovoljno soka da obavite posao. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim pomoću žice za ribanje uklonite sve što je ostalo na površini.

Rerna

Da bi vam rerna bila lepo čista, može da pomogne još jedan tradicionalni recept. Poslužite se sodom bikarbonom i sirćetom, stavite rukavice i očistite rernu.

Tepih

Na tepihu se prirodno skuplja svakakva prljavština, ali lako ga možete osvežiti. Prvo ga lepo usisajte, a zatim bogato pospite sodom bikarbonom. Ostavite malo da odstoji da soda upije sve neprijatne mirise.

Onda još jednom sve lepo usisajte i uživajte u svežini.

Tiganj

Bez imalo nereda i vrlo brzo uspećete da očistite svoj liveni tiganj. Biće dovoljno da ga stavite na zagrejanu ringlu, da sipate u njega so preko cele površine, a onda sve nakupljene nečistoće skinite ubrusom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život