Igra ogledalima je najbolji način da začinite enterijer

Ogledalo
Foto: Daria Minaeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Ogledalo je zavšna stanica pre nego što izađete iz stana. Međutim, osim praktične svrhe, ogledala mogu biti i sjajni saveznici u dekoraciji doma. Stručnjaci su otkrili kako da ih maksimalno iskoristie.

Što veće to bolje

Kada se odlučite za jednu veličinu odgledala, obavezno uzmite ono koje je malo veće od planiranog. Veliko ogledalo na zidu izgleda moćno i privlači pažnju, a uz to i otvara čitav prostor.

Pozicioniranje je ključno

Ogledala
Foto: – / Narratives / Profimedia

Ogledala mogu pomoći da se prostor učini većim jer se svetlost reflektuje sa stakla u prostoriju. Zato neki stručnjaci savetuju da ogledalo postavite nasuprot prozora, kako bi iskoristili prirodno osvetljenje. Ukoliko nemate prozor u prostoriji (na primer kupatilu), onda će postavljanje ogeldala u blizini rasvete postići sličan efekat.

Drugi pak savetuju postavljanje ogledala nasuprot ulaza u prostoriju. Ova „tehnika pozdravljanja“ se obično koristi kako bi mali i uski ulazi i hodnici izgledali prostranije.

Nemojte okačiti ogledalo previsoko

Iako biste možda želeli da privučete pažnju ka gore, kako bi plafoni izgledali više, ne želite da ljudi moraju da izvijaju vrat kako bi se pogledali. Kada je ogledalo previsoko, prosorija se čini nepovezanom. Kad ga spustite malo niže, osećaćete se intimnije u prostoru.

Oblici i boje

Ogledalo
Foto: Daria Minaeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Ogledalo treba prilagoditi ostatku nameštaja, tako da se ono savršeno uklapa. Dakle, ako u prostoriji već imate previše šarenih detalja, onda bi ogledalo moglo da bude nešto svedenijeg oblika i okvira. S druge strane, ako u sobi nemate mnogo detalja i boje su svedenije, onda je ogledalo idealna prilika da začinite stvari.

Zaštitite svoju investiciju

Iako kačenje i izbor ogledala može biti prilično izazovan zadatak, njihovo održavanje i upotreba ne bi trebali biti. Ogledala je zapravo najbolje ostaviti na miru. Ako se nakupi prašina, jednostavno je uklonite praškom ili koristite male količine rastvora za čišćenje prozora.

Ako ste kupili veoma težak ili vredan komad, kažu stručnjaci, možda biste želeli da pozovete profesionalca koji će vam pomoći da okačite ogledalo. Ako vešanje nije moguće, razmislite o postavljanju velikog, teškog ogledala uza zid. Samo se uverite da je bezbedno i da nije u oblasti zone u kojoj se dosta krećete, gde bi moglo da se sruši.

***
Bonus video: Verovanja kod našeg naroda


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram