Proverite šta gosti prvo pogledaju u vašem domu

Dom i dizajn 04. okt 202121:22 > 05. okt 2021 12:37
Foto: Shutterstock

Iako ne bi trebalo previše se opterećivati pripremama za goste, možda će vas zanimati rezultati analize onoga što ti gosti prvo primete kada dođu u vaš dom.

Stručnjaci sa stranice confused.com analizirali su naime jedinstvene podatke dobijene korišćenjem tehnologije koja prati naše oči kako bi identifikovali tačna područja, komade nameštaja i dekoracije koje ljude najviše privlače u svakoj prostoriji.

Ako vam je stalo do toga da impresionirate goste sa svakim detaljem, možda će vas zanimati šta su otkrili, odnosno na koja područja se trebate fokusirati, a kojim delovima doma ne trebate posvetiti previše pažnje.

Pročitajte još:

U sklopu istraživanja ispitanicima su pokazane fotografije različitih prostorija u domu. Korišćenjem posebnog softvera za praćenje očiju zabeležen je ukupan broj pogleda upućenih prema različitim elementima prostorije, poput podova, prozora ili umetničkih dela.

KUHINJA

Istraživanje je pokazalo da u kuhinji najviše pažnje privlači pod. Drugo mesto, barem po broju pogleda, osvojili su kuhinjski ormarići, a slede ih radne ploče. Dakle, ako želite oduševiti goste vašom kuhinjom možda čišćenje poda pomogne.

Pročitajte još:

DNEVNI BORAVAK

U dnevnoj sobi najviše pažnje privlače mekani dekori i ključni komadi nameštaja. Stolovi, tepih i ukrasni jastuci privukli su najviše pogleda. I dok su jastuci zauzeli treće mesto po broju pogleda čini se da su ispitanicima zadržali pažnju  duže od ostalih elemenata u dnevnoj sobi. Iznenađujuće, televizor nije privukao previše pažnje, kao ni umetnička dela na zidovima. Njih su ljudi najmanje gledali.

KUPATILO

Velika je verovatnoća da će tokom poseta gosti barem jednom otići u kupatilo. Tamo će im, barem prema rezultatima ovog istraživanja, najviše pažnje privući ogledalo. Drugo mesto po broju pogleda zauzeli su ormarići ispod lavaboa, a treće sam lavabo.

Foto: Shutterstock

SPAVAĆA SOBA

I na kraju, za slučaj da će gosti kod vas prenoćiti, dobro je znati da će su spavaćoj sobi najviše pažnje obratiti na posteljinu, odnosno krevet. Najviše njih će zatim baciti pogled na komodu, a onda na prozore i ukrasne jastuke, ako ih imate.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram