Kako ulickati podstanarski stan sa što manje love

Stan
Foto: Natalia Kostikova / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi od nas žive kao podstanari, te iako imamo želju da sredimo stan po našem ukusu - premišljamo se. Ipak, treba uložiti u nešto što nije naše.

Korisne savete i ideje donose vam dizajnerke Bosiljka Antolković i Nikolina Jelić, a piše Jutarnji.hr.

Većina stanova za izdavanje opremljena je nameštajem, što može biti, ali često i nije olakšavajuća okolnost. Danas je čest slučaj da se u stanove za izdavanje “baci” stari nameštaj, malo ih “nalickaju” krečenjem zidova (iako ni to često nije slučaj) i traži određena svotica za mesečnu stanarinu. No, to što mnogi ne žive u vlastitim stanovima, ne znači da im u njima ne treba biti prijatno za život. Da bi se prostor učinio domom, ne treba puno novca, samo malo ideja, malo volje i društvo dobrih prijatelja koji su spremni pomoći da te ideje pretvorite u stvarnost.

Ono u što se ne isplati ulagati sasvim su sigurno ugrađeni ormani u hodniku, boravku i spavaćoj sobi s obzirom na to da su u većini slučajeva rađeni po meri za određeni prostor i ne mogu se odneti pri izlasku iz stana.

Rado se predlaže kupovina ormana standardnih dimenzija koje se mogu prilagoditi svakom prostoru, kao i komode, konzole i samostojeće vitrine. No, lepljive tapete isprintane prema dimenzijama omogućuju da se drvo postojećih ormara presvuku po željama i afinitetima podstanara. Možda je još povoljnija i jednostavnija opcija da se prednja strana ormana ili kuhinjskih elemenata, kao što predlaže Nikolina Jelić, oblepe gotovim folijama koje se mogu kupiti u većim trgovinskim centrima, te se zamene ručkice, čime se praktično dobija novi komad nameštaja.

Ružan stari kauč je u dnevnom boravku podstanarskog stana već postao pravilo, ali novi prekrivač u boji koja se slaže s novim zidom je “must have” detalj. Dok će uz pokoji razbacani jastučić svaki prostor dobiti na zanimljivosti. Budući da su kauči i fotelje prenosive, mogu se kupiti novi ili pretapecirati postojeći.

No, ako je stari kauč potpuno neudoban i udubljen na određenim mestima, može se staviti naddušek ili se podstanar može konsultovati s vlasnikom stana koji bi mogao pristati na kupovinu nove garniture jer mu ostaje i za druge potencijalne stanare. Savet je i jednostavna zamena starih dekora providnim laganim zavesama, koje se povoljno mogu pronaći skoro svuda. Na garnišnu se mogu obesiti i dekorativne lampice ili se na zavesu mogu prišiti zanimljiviji detalji, male krpene lutkice, hekleraj.

Dekoracija i privatne sitnice su stvari koje iznajmljenom prostoru daju osećaj doma i pripadnosti.

Zato se ukrasi, kao što su svećice, kutijice, okviri, slike i stvari ličnog ukusa (npr. knjige, gitara, nakit, dečje igračke) uvek nose sa sobom.

‘Tada je već lakše prilagoditi stvari svojoj ličnoj prirodi, a uz neke od navedenih trikova uopšte nema razloga zašto se ne biste i kao podstanar, osećali kao svoj na svome’, potvrdila je dizajnerka Bosiljka Antolković.

***

Bonus video: Fatamorgana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram