Kako organizovati funkcionalnu kuhinju

Foto: Shutterstock

Kada se ljudi useljavaju u novi stambeni prostor, teško će zapravo o useljenju moći da razmišljaju pre nego što u njemu ne obezbede neke osnovne stvari. Jedna od njih jeste opremljena kuhinja. I tako oni koji se žure da osete čari novog doma, često u brzini ne razmišljaju o pojedinostima koje i funkcionalno i estetski utiču na tu prostoriju.

Zato je prvi savet – bez žurbe, sa puno pažnje, jer kuhinja je mesto koje u svakom domu ima poseban status. Na koje sve stvari treba obratiti pažnju kada opremate kuhinju? Šta je ono što je u kuhinji najupečatljivije, a ujedno i preko potrebno?

Efektne pločice za kuhinju kao osnova svega

Pločice za kuhinju mogu biti i te tako primetan detalj u kuhinji, naročito ako je kuhinja veća, i samim tim vrlo često ima veće površine pod pločicama. S druge strane, u kuhinji su potrebe dve vrste pločica: zidne i podne, koje se razlikuju po svojim karkteristikama, ali se moraju uklapati jedne sa drugima.
Danas su sve popularnije pločice manjih dimenzija, kao i one mozaične, koje jednostavnim linijama i neutralnim bojama daju život. Pločice za kuhinju se biraju u skadu sa kuhinjskim elementima, dok se podne biraju sa posebnom pažnjom zbog površinskog premaza koji onemogućava klizanje.

Jednostavno održavanje je i te kako važno

Svi će reći – džaba i najlepše i najskuplje pločice ako su prljave i musave. Zato posebno treba da obratimo pažnju na to da nam pločice budu jednostavne za održavanje ili ako izaberemo one zahtevnije, da ih redovno čistimo kako bi mogle da sijaju u punom zamahu.

Takođe, postoje i neki trikovi kada je odabir boje, što se da pretpostaviti – šarene teksture kakoje nalikuju mermeru ili drvetu savršene su jer se na njima ne vidi baš svaka mrlja. Uz priču o održavanju pločica obično ide i priča o njihovoj izdržljivosti – u tom pogledu porculanske pločice nude najveći stepen izdržljivosti.

Njihovo veličanstvo slavine za sudoperu

Centralni deo kuhinje, i obično svima u prvom planu jesu sudopere. A na njima, naravno, kao kruna na glavi slavine za sudoperu. Kada zagrebemo malo u svet slavina, shvatimo da ima toliko vrsta da o mnogima verovatno nismo ni stigli da razmislimo. Za početak, potrebno je utvrditi njeno mesto – da li će to biti zidna ili stojeća slavina, a izbor u tom slučaju zavisi od toga u kom je stilu opremljena kuhinja.

One koje su stojeće su donekle popularnije jer imaju i dodatne funkcije. Po pitanju kvaliteta, najbolje su mesingane, koje sa sobom nose i dužu garanciju koja je izuzetno važna, s obzirom na njihovu cenu, koja je poprilično iznad one koju imaju hromirane.

Danas je tržište preplavljeno modernim slavinama koje podsećaju na one u vrhunskim restoranima ili pak na one koje viđamo na televiziji u kulinarskim emisijama. To su baterije sa tušem, koje su fleksibilne i podesive. Atrakcija su postala veća sa pojavom slavina u boji, koje su doprinele kao idealno sredstvo da se da razbije monotonija. Takve slavine idu u paru sa isto tako modernim sudoperama, koje su danas često nekih zanimljivijih oblika o standardnih, kao i mat završnom obradom.