Kako da ti biljke ne uvenu dok si na letovanju

biljke letovanje
Foto: kamlesh parate / Alamy / Alamy / Profimedia

Vreme je godišnjih odmora i mnogi od nas će na put, pa makar i na nekoliko dana. Osim planiranja i pakovanja, veliki zadatak je i kako biljkama obezbediti dovoljno vode dok smo na godišnjem odmoru.

Stari dobri trik

Mnogi od vas verovatno već dobro znaju stari trik za koji vam je potrebna velika posuda s vodom i pamučni kanap.

U posudu (po mogućnosti veću) ulijte vodu i kanapom spojte je sa saksijom ili teglom u kojoj je biljka. Biljka će sebi preko kanapa uzimati vode koliko joj je potrebno, a ovo rešenje je idealno ako idete tek na nekoliko dana.

Navodnjavanje flašom

Kako biste napravili sopstveni sistem navodnjavanja, potrebna vam je plastična flaša na kojoj ćete izbušiti sitne rupice i postaviti je napunjenu u zemlju. Voda će tako polako kapati u zemlju i postepeno vlažiti biljku.

Pripazite samo da flašu stavite uz ivicu saksije, ako je moguće dalje od korena, pišu na sajtu Journal.hr.

Saksije sa sistemom zalivanja

U centrima za bilje i cveće možete potražiti saksije koje u sebi imaju rezervoare za vodu. Napunite ih vodom i biljka će sama uzimati vode koliko joj je potrebno.

To je praktično za biljke kojima ne treba mnogo vode, a ako znate da ćete na putu biti malo duže.

Komšija servis

Dobar stari komšija, prijatelj ili član porodice ipak je najbolji način zalivanja biljaka dok ste na godišnjem odmoru. Pobrinite se samo da pre odlaska na put biljke dobro zalijete i ostavite ih po mogućnosti na jednom mestu (ako ih ima mnogo) kako bi onaj ko uskoči da pomogne lakše snašao.

Ako neke biljke zahtevaju više ili manje vode, ostavite uputstva, a pomoći će i čokolada kao nagrada. To je super ideja i za proveru stana dok ste na godišnjem jer znamo i sami provale su ipak najaktuelnije upravo u letnjim mesecima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta