Biljke koje treba držati u spavaćoj sobi za bolji san

biljke spavaća soba
Biljke za spavaću sobu Foto:Shutterstock

Volimo ih jer mirišu, lepo izgledaju i oplemene svaki kutak. Ipak, neke biljke su posebno dobre jer čiste vazduh i uz njih bolje spavamo. Zato pojedine vrste treba držati u spavaćoj sobi.

Zeleni ljiljan

Među najboljim prirodnim prečišćivačima vazduha, zeleni ljiljan je biljka koju zovu i pauk i omiljena je među ljubiteljima cveća. O njoj je prilično lako brinuti jer uspeva u raznim uslovima.

Engleski bršljan

Ova biljka je takođe među vodećima za čišćenje vazduha jer filtrira toksine i plesni, kao i druge alergene u vazduhu. Još jedna prednost engleskog bršljana je što dobro uspeva u senci, pa ne morate da brinete da li će dobiti dovoljno sunčeve svetlosti. Uz to i izgleda odlično dok visi sa vaše police.

Orhideja

Orhideje noću emituju kiseonik, zbog čega su savršene biljke za spavaću sobu. To znači da ćete zahvaljujući njima imati bolji san. Još jedna prednost orhideja je to što njenih cvetova ima u doslovno svim bojama, pa može fino da se uklopi u svaki enterijer.

Palma areka

Ova ljupka biljka je odlična za sušne vrele dane jer dodaje vlage vazduhu. Ako želite da držite saksiju areke u svojoj spavaćoj sobi, stavite je pored prozora okrenutu ka jugu ili zapadu jer više voli jaku sunčevu svetlost.

Jasmin

Ova prelepa biljka sa belim cvetovima ima fin slatkast miris. Prijatan je, opuštajuć, umiruje, umanjuje napetost, pa se uz areku lakše odmorimo noću. Jasmin ne voli da je u dosta toplom, ali voli sunce i dobru provetrenost.

Zlatna puzavica

Ova biljka je odličan izbor za vazduh bez toksina u vašoj spavaćoj sobi. Pored toga, zlatna puzavica je pogodna za one kojima sa gajenjem biljaka ne ide najbolje jer će vam oprostiti ako zaboravite da je zalijete.

Gardenija

Gardeniju vole mnogi jer divno miriše, a njene arome idu od začinskih do voćnih. Međutim, ono što je još važnije – pokazalo se da je spavanje uz gardenije kvalitetnije, pišu na sajtu Bright Side.

Što se tiče održavanja ovog cveća, važno je tlo držati vlažnim i osigurati da biljka dobije dosta sunčeve svetlosti.

Bostonska paprat

Ova sobna biljka, koja je poznata još od viktorijanskih vremena, dobra je za isparenja u zatvorenom prostoru koja nastaju nakon korišćenja deterdženata i sredstava za čišćenje. Ako se odlučite za paprat, znajte da voli tople i vlažne uslove.

Ruzmarin

Imati ruzmarin kao sobnu biljku ima brojne prednosti, i to ne samo da biste ga dodali u jela. Njegov miris poboljšava pamćenje i popravlja raspoloženje, što je sjajno kad ga udišete tokom dana, a naročito kad legnete u krevet. Ruzmarin uspeva na jakom svetlu, pa ga držite pored prozora koji gleda na jug.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život