Bakopa – biljka koja na terasi cveta u bokorima

Bakopa, biljka, cveće, cvet
Foto: Shutterstock

Tražite li cvet koji će ovog leta dodatno ulepšati vaš balkon ili vrt, možda je bakopa pravi izbor. Dolazi u bogatoj paleti boja, a ako se pravilno brinete o njoj, nagradiće vas bujnim cvetanjem bezbroj sitnih cvetića.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bakopa je puzajuća, odnosno viseća letna biljka koja naraste do visine od deset centimetara, ali ima mnogobrojne viseće ogranke koji mogu narasti i do 100 centimetara. To je čini idealnim cvetom za žardinijere i viseće korpice, a njen cvetni slap ukrasiće balkon na očaravajući način, piše zadovoljna.hr.

Bakopa cveta od juna do oktobra, a najbolje raste na suncu ili u polusenci uz redovno zalivanje vodom koja je odstajala (nikako ne hladnom). Posebno joj odgovara jutarnje sunce i popodnevna senka jer tada celo leto neumorno cveta.

Bakopi odgovara dobro drenirana, plodna i kontinuirano vlažna zemlja, dok je na sušu i mraz osetljiva. Tokom cvetajućeg razdoblja treba je prehranjivati tečnim đubrivom svakih 14 dana.

Lepo će izgledati kao prekrivač zemlje, u visećim korpicama, a zbog svojih sitnih cvetića idealna je i za popunjavanje šupljina među višim biljkama i u posudama i u vrtu.

Bakopa, biljka, cveće, cvet
Foto: Shutterstock

Cvetovi bakope mogu biti jednobojni ili višebojni, a najčešće su beli, ljubičasti, žuti i ružičasti. Izuzetno je lepa i u kombinaciji s drugim cvećem kao što su verbena, puzava begonija i slične vrste.

Bakopa nije zahtevna za održavanje i lako se uzgaja u predivni vrtni cvet, ali vrlo često znaju da je napadnu bele mušice i na to treba pripaziti.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram