Pravila s kojima će muškatla postati kraljica balkona

Muškatle
Foto: GWI/Floramedia / Garden world images / Profimedia

Viseće muškatle vole dosta svežeg vazduha zbog čega nisu pogodne za uzgoj u zatvorenom prostoru. Ipak, od maja do oktobra, kada im je vreme cvetanja, krase mnoge balkone, a možete ih staviti i na prozor.

Viseće muškatle (lat. Pelargonium peltatum) deluju vrlo dekorativno zbog svog elegantnog visećeg rasta i bujnog zelenog lišća. Razmnožavaju se pelcerom stabljike pred kraj leta, a veliku popularnost uglavnom duguju činjenici da je njihovo razmnožavanje vrlo jednostavno, piše Zadovoljna.hr. Kako najbolje cvetaju muškatle stare jednu do dve godine, starije se biljke nakon uzimanja pelcera mogu baciti.

Ako pratite pet pravila za njihovu sadnju i uzgoj, viseće pelargonije lako će postati kraljice vašeg balkona.

Pravo doba za razmnožavanje pelcerom je sredina avgusta kada je dovoljno toplo da se biljke ukorene i razviju do zime. Pelceri se zapravo mogu uzimati u bilo koje doba godine, čak i zimi, ali je tada potrebno duže vreme za ukorenjivanje.

Pročitajte i:

Matična biljka s koje se uzimaju pelceri mora biti zdrava, snažna i dobro razvijena. Bolesne i slabe biljke izduženih, tankih stabljika treba izbegavati jer, osim što se slabo ukorenjuju, daju biljke lošeg kvaliteta, koje nikada u rastu ne mogu dostići one razvijene iz zdravih pelcera.

Pelcer secite oštrim nožem, a nikako ne makazama koje gnječe tkivo. Nagnječeni rez teško zarasta te predstavlja ulaz za razne patogene mikroorganizme koji se šire provodnim snopovima po biljci te izazivaju truljenje.

Rez treba da bude odmah ispod zadebljanja na stabljici, jer se na tom mestu nalazi najveća koncentracija biljnih hormona potrebnih za stvaranje novog korenja. S donjeg dela pelcera uklonite listove kako ne bi trulili u supstratu. Pelcer bi trebalo da bude dužine oko osam centimetara, ali važnije je da ima tri dobro razvijena okca.

Muškatle
Foto: Pavel Ovsík / PixPO / Profimedia

Ukorenjivati se može u različitim sredinama – od vode, peska, sitnog šljunka do vrtnog komposta. Preporučuje se primena smese peska i treseta; važno je da supstrat dobro zadržava vodu, a da ne dolazi do preteranog vlaženja. Sadržaj prehrane ne treba da bude visok jer se sva hrana potrebna za stvaranje korena nalazi u stabljici.

Za ukorenjivanje reznica može poslužiti cvetni lonac, a preporučuje se primena glinenog lonca koji je porozan pa ne dolazi lako do preteranog zadržavanja vlage u supstratu, koja bi mogla izazvati truljenje mekanih pelcera.

U prvo vreme, dok pelcer još nema korenja, lišće na njemu otpušta vodu u atmosferu, a ako je u prostoriji vazduh suv preti opasnost od uvenuća pelcera i sporijeg ukorenjivanja. Zato se preporučuje osigurati visoku vlažnost vazduha, što se u kućnom uzgoju najjednostavnije postiže prekrivanjem posude polietilenskom kesicom.

Prezimljavanje muškatle

Prostorija u kojoj biljke provode zimsko razdoblje moraju biti svetle i hladne. Temperatura oko pet stepeni Celzijevih ne omogućava biljci rast, što se i želi postići.

Tokom zimskog mirovanja pelargonije treba vrlo malo zalivati. U februaru ili martu unose se u topliju prostoriju i počinje se s prehranjivanjem i zalivanjem kako bi se biljke dobro razvile do početka sezone sadnje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram