Kako da očistite površine od nerđajućeg čelika u vašem domu

Dom i dizajn 13. nov 202123:46 > 23:46
Kuhinja, kujna, šporet, šerpe, održavanje
Foto: Shutterstock

Nerđajući čelik je istovremeno elegantan i izdržljiv, što ga čini popularnim izborom za uređaje i opremu doma. Međutim, potrebno je redovno čišćenje kako bi se uklonili otisci prstiju, prašina i mrlje i kako bi izgledao kao potpuno nov.

Pre svega treba imati na umu nekoliko saveta koji će da vam pomognu u očuvanju lepote nerđajućeg čelika. Prvo je potrebno proveriti uputstvo za upotrebu. Kompanija koja je napravila predmet najbolje zna kako ga čistiti i održavati. Ta uputstva imaju prednost u odnosu na sve druge.

Bitno je koristiti meku krpu i izbegavati jake, abrazivne hemikalije. Amonijak, izbeljivač i druge jake hemikalije za čišćenje mogu oštetiti nerđajući čelik, piše Klix.ba.

Korišćenje deterdženta za sudove je brza, jednostavna i najbolja metoda za prljavo suđe te posebno dobra za nerđajući čelik koji treba odmašćivati ​​ili koji ima puno ostataka hrane.

Potopite posude od nerđajućeg čelika u vodu sa deterdžentom najmanje pet minuta. Zatim obrišite površine krpom od mikrovlakana, pazeći da brišete u smeru metalnog zrna kako biste izbegli ogrebotine ili oštećenja.

Masne otiske prstiju i mrlje od hrane na uređajima i priboru od nerđajućeg čelika može ukloniti sirće. Sirće je potpuno prirodno, neabrazivno i deluje kao efikasno sredstvo za dezinfekciju.

Pomešajte jednaku količinu vode i sirćeta, pa poprskajte po predmetima od čelika koje želite očistiti. Obrišite sve mekom krpom. Nema potrebe za prejakim ribanjem jer bi sirće trebalo bez napora da uništi masnoću.

Navlažite drugu krpu vodom i nanesite nekoliko kapi sapuna za sudove što će ukloniti kiselinske ostatke koje sirće ostavlja za sobom. Na kraju, nanesite malu količinu maslinovog ulja na treću meku krpu i poslednji put obrišite uređaje.

Za poliranje se preporučuje kisela voda – površine koje želite ispolirati poprskajte kiselom vodom pa utrljajte mekom krpom.

Uopšteno, nerđajući čelik se može čistiti sapunom i vodom, za predmete koji su preveliki da stanu u sudoperu, ili nisu vodootporni, za čišćenje možete da koristite bocu sa raspršivačem punom tople vode sa sapunom i krpu od mikrovlakana.

 

***

BONUS VIDEO: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram