Kako da kupatilo bude istovremeno i praktično i elegantno?

kupatilo
Foto: Zillow via The Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Kupatilski nameštaj i sanitarije, njihov raspored, stil i dizajn, umnogome mogu doprineti osećaju komfora prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Iako su udobnost i funkcionalnost najvažniji aspekti prilikom uređenja kupatila, posebna pažnja posvećuje se i estetici kako bi ono bilo elegantno i moderno. To se naročito može postići izborom odgovarajućih paravana za tuš kabine.

U skladu sa prostornim mogućnostima

Zbog praktičnosti danas se sve češće umesto klasičnih zidanih kada u kupatila postavljaju tuš kabine. Njihovoj popularnosti doprinosi i činjenica da se dimenziono i stilski mogu prilagođavati potrebama prostora i željama kupaca. Uglavnom se postavljaju u uglu, a osim što postoji više dimenzija, razlikuju se i oblici osnove, te bivaju polukružne, kvadratnog ili pravougaonog oblika, a kada je mogućno, i od zida do zida. Mogu biti u plitke, poluduboke i duboke, sa leđima i plafonom, dopunjene različitim masažerima, delovima za sedenje i drugim pogodnostima, poput zvučnika ili rasvete.

Paravani za tuš kabine – izbor savremenih kupaca

Paravani za tuš kabine su pre svega potrebni jer štite okolni prostor, pločice i nameštaj, od kvašenja i habanja. Međutim, oni i u estetskom pogledu čine izuzetno važan deo svakog kupatila. Iako se tuš kabine mogu kupiti sa već ugrađenim staklenim panelima, gde su paravani sastavni deo same kade – gotov proizvod, danas je mnogo popularnije dodati paravane za tuš kabine prema sopstvenoj potrebi: izabrati dizajn, način otvaranja, željene dimenzije. Postavljaju se uza zid, a mogu se instalirati kako na postojeću kadicu, tako i na pločice, što je prisutno kod danas sve popularnijih takozvanih tuš stena. Njihovo montiranje nije previše komplikovano, a najbitnije je obezbediti dobro dihtovanje i sprečiti mogućno izlivanje vode.

Konstrukcija

Izrađuju se od PVC-a i stakla, gde druga opcija prednjači. Aluminijumski profil sa metalnim ojačanjima popunjen je staklom, pretežno kaljenim, koje se odlikuje boljim performansama od običnog stakla. Stakleni paneli mogu biti različite debljine (od četiri do deset milimetara), dimenzija i struktura, kako sasvim providni, dim, mat ili peskirani, sa linijama i šarama. Radi kontrasta i dinamičnosti, profili ne moraju biti svetli, već i u drugoj boji, na primer crnoj.

Najbitnija razlika među paravanima jeste u sistemu otvaranja profila. Naime, osim fiksnog dela, poseduju i pokretni deo, gde se vrata mogu pomerati oko centralne ose, ka spolja ili iznutra, mogu biti klizna, sa otvaranjem na jednu ili u obe strane ili pak u formi harmonike. Stakleni paravani mogu biti konstruisani i bez otvaranja, samo sa jedne strane kade.

Funkcionalan i moderan izbor

Budući da su paravani za tuš kabine sasvim ili pretežno providni, čine da kupatilo izgleda atraktivno, a sam prostor vizuelno deluje veći, kao jedinstvena celina, te odiše dubinom i prostranošću. Kako su svedenog dizajna, uklopivi su u svaki kupatilski enterijer, naročito onaj minimalističkog stila. Osim ove estetske strane i inicijalne namene, pogodni su i zbog lakoće održavanja – čiste se klasičnim sredstvima za staklo i pamučnim krpama. Otporni su na prljavštinu, kamenac ili buđ, odnosno, nečistoće se lako otklanjaju, čemu posebno mogu doprineti dodatni nano premazi. Zbog praktičnosti, mogućnosti izbora dimenzija i modela prikladni su za gotova sva kupatila, kojima pružaju notu elegancije.

BONUS VIDEO: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram