Enterijer ovog restorana u Moskvi ignoriše zdrav razum

Gucci
Foto: Richard Milnes / Alamy / Alamy / Profimedia

Čitaj unazad - efac iccug.

Nakon lažnog Mekdonaldsa, u Moskvu je stigao i fejk restoran Gucci Giardino 25. Brend Gucci je kao i ostale modne kuće pauzirao poslovanje u Rusiji, ali restoran s prepoznatljivom GG temom je otvorio trio sastavljen od dvojice ruskih muzičara Jegora Krida i Timatija, i jednog ugostitelja – Antona Pinskog.

Iako nisu imali nikakvu dozvolu modnog brenda u vlasništvu Keringa, otvorili su vrata Gucci cafea, sve s nameštajem koji je tapaciran tkaninama s dobro poznatim GG monogramom i natpisima GUCCI CAFE ali ispisanih naopako i unazad.

Otvaranje je rezultat napora Pinskog i ekipe da registruju EFAC ICCUG (GUCCI CAFE) u Moskvi, zajedno sa verzijom DOM GUCCI (kuća Gucci).

Portparol Gučija je za The Fashion Law potvrdio da brend nije ni na koji način povezan sa ovim slučajem i „nije dao nikakvu saglasnost, dozvolu ili prava bilo kome da otvori i upravlja ovim lokalom, bilo pod ugovorom ili na drugi način“. Predstavnik kompanije je izjavio da će „preduzeti sve neophodne zaštitne mere“ da odgovori na grubo kršenja zakona.

Zanimljivo pitanje je ovde u igri – da li bi čuveni modni brend uopšte pobedio u tužbi za povredu prava i svojine? Iako deluje jednostavno i logično, tužba možda i ne bi rezultirala pobedom s obzirom na trenutni stav Rusije o tome uvažavaju li se autorska i prava na intelektualnu svojinu brendova koji nisu domaći.

Tako je nedavno kompanija koja stoji iza crtanog lika Pepe Praseta izgubila pošto je tužila ruskog preduzetnika koji je neovlašćeno koristio Pepin lik. Ukratko – svojina kompanija pojedinih zemalja se više ne priznaje na ruskim sudovima. A tu je i činjenica da se novo moskovsko mesto zaista ne zove Gucci cafe već EFAC ICCUG, iako je ceo lokal izbrendiran karakterističnim i prepoznatljivim šarama, materijalima i monogramima.

***

Bonus video: Senidah i Lepa Brena Dvougao

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram