Četiri praktična saveta za uređenje kuhinje

uređenje kuhinje
Foto: Andy Dean / Panthermedia / Profimedia

Kada planiramo da se bavimo preuređenjem životnog prostora, tada najviše pažnje usmeravamo na one prostorije koje najviše i koristimo što je i logično. Ovde se pre svega misli na dnevnu sobu i kuhinju. Kompletno renoviranje doma iziskuje mnogo novca, pa se zato fokusiramo samo na one delove stana u kojem provodimo većinu slobodnog vremena.

Kuhinja mnogim ženama predstavlja centralno mesto. S obzirom da se u njoj pripremaju obroci, dobro organizovana i dizajnirana kuhinja je spas za svaku ženu. Nebitno je da li se radi o kuhinji manje kvadrature ili o prostranim kuhinjama, svaka može biti uređena na pravi i originalan način.

Na kraju, treba se voditi onom logikom da je spoj funkcionalnosti i estetike uvek dobro rešenje za uređenje neke prostorije u domu.

Kvarcne radne ploče – najlepši element u kuhinji

Sa estetske strane, nešto što je oduševljava svakog arhitektu kada radi dizajniranje stana ili kuće jesu kvarcne radne ploče. Reč je o kvarcnim pločama koje se koriste za oblaganje radnih površina kuhinje, napravljene od veoma izdržljivog materijala koji je otporan na habanje, pucanje, ali i na uticaj vodene pare. Kada ugradite kvarcnu radnu ploču sa ostalim kuhinjskim elementima, budite sigurni da će vam radna površina trajati dosta dugo i nećete imati potrebu uskoro da je menjate.

Pored toga što ih krasi izdržljivost, kvarcne radne ploče vizuelno izgledaju vrlo „moćno“ pa ih je tako nemoguće ne primetiti ih. Svako kome je za cilj da ima estetski luksuznu kuhinju prefinjenog izgleda, ne bi trebalo da zaobiđe kvarc prilikom njenog opremanja.

Kuhinje po meri su uvek dobra opcija

Ako tek planirate da naručite kuhinju jer ste se skoro uselili u novi stan, ili vam je stara u dosta lošem stanju, razmislite o tome da angažujete nekog majstora koji bi umesto vas naručio materijal i napravio sve kuhinjske elemente po meri. Jedino što će vam trebati jeste crtež kuhinje. Ako niste sigurni da sami možete da je nacrtate ili skicirate, konsultujte se sa nekim arhitektom kojeg poznajete.

Kuhinja po meri daje mogućnost da popunite ceo prostor predviđen za ovu prostoriju (od poda do zida). Tako dobijate dovoljno mesta za odlaganje posuđa, kuhinjskih aparata i ostalih stvari koje svakodnevno koristite. Pored toga, na ovaj način možete sami birati svaki deo i element kuhinje i uklapati ga po želji.

Pustite maštu na volju

Žene koje su po prirodi maštovite, uvek mogu imati neku novu ideju da renoviranje kuhinje. Zanimljive tapete umesto zidnih pločica, šarene zavese na prozoru ili zidovi u nekoj jarkoj boji samo su neki od načina kako možete da osvežite prostor u kojem provodite veliki deo svog slobodnog vremena.

Danas pažnju privlače folije koje se mogu lepiti na bilo kakvu vrstu nameštaja napravljenog od drveta. Pa tako, stara kuhinja može dobiti potpuno nov izgled ako je prelepite folijom neke druge boje. Pri tom, radi se o minimalnom ulaganju kada je novac u pitanju.

Dobra organizacija u kuhinji za lakše snalaženje

Koliko god kuhinja bila velika, treba voditi računa da u njoj postoji dobra organizacija (ovde se pre svega misli na adekvatan raspored elemenata, polica i sl.). Isto tako, radna površina, treba uvek da bude slobodna, a oprano posuđe spakovano na predviđeno mesto.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram