Brze promene koje mogu da transformišu dnevni boravak

Dnevna soba, kauč, trosed, svele boje, nameštaj
Foto: Shutterstock

U dnevnom boravku provodimo najviše vremena, pa uređenje tog dela našeg doma u značajnoj meri utiče na raspoloženje. Ukoliko vam trenutni izgled dnevnog boravka nije po volji, neke sitne promene mogu napraviti veliku razliku.

Mnogi se ne usude da eksperimentišu s bojama – najčešće ostavljaju sve zidove belim, nameštaj je neutralan kao i ostali dekorativni elementi, piše Living.hr.

Boravite li duže u ovako uređenom prostoru, on vam postaje dosadan i monoton. Ankica Jurkević, dizajnerka enterijera, predlaže da unesete malo živosti bojom koju volite da biste prostoru dali deo vaše ličnosti.

Dodajte malo boje

Biće dovoljno obojiti samo zid iznad zone za sedenje u željenu boju. Odabranom bojom povežite i druge elemente u prostoru. Zavese, ukrasni jastučići, tepih, stolnjak…

Neka se nadovezuju jedan na drugi i bojom i stilski. Ako su hodnik i kuhinja povezane s dnevnim boravkom, pripazite da i njih, odabirom određenih detalja, koloritno povežete u celinu.

Nabavite efektnu komodu i ogledalo

Možda je vaš dnevni boravak uređen moderno, minimalistički i postaje vam pomalo dosadan?

Osvežite ga jednom posebnom stilskom komodom koja će uneti dozu glamura.

Da bi utisak bio još efektniji, iznad komode na zid obesite ogledalo s raskošnim okvirom. U ovu “priču” dodajte još i običnu staklenu vazu s cvećem. Iznenadićete se kakva će to biti promjna koja neće ostaviti ravnodušnim.

Ako imate previše dekorativnih elemenata u prostoru, napravite selekciju što vam je zaista vredno i za šta ste možda sentimentalno vezani pa ih izložite na vidljivom mestu.

Obratite pažnju na zavese

Osim što su zavese važan detalj kada je u pitanju koloritno povezivanje elemenata u prostoru, i vrsta materijala, ali i sam stil zavesa dosta utiče na sveukupni utisak boravka.

Stoga, ako ste se zasitili postojećih zavesa, odlučite da ih promenite ili pak ostavite slobodan prozor bez zavesa, a sa strane obesite samo dekore s efektnim uzorcima koji će “podignuti” celu prostoriju.

Unesite zelenilo

Ako i nakon malog preuređenja dnevnog boravka primetite da još nešto nedostaje, zapitajte se jesu li to biljke.

Unesite ih pa ćete videti koliko će one vizualno ulepšati i oplemeniti prostor, a vas će učiniti srećnijim i opuštenijim.

Lampe su odličan detalj

Novom stolnom ili stojećom lampom učinićete svoj dnevni boravak još privlačnijim mestom za čitanje, opuštanje i druženje.

Odaberite onu lampu koja će svojim dizajnom delovati efektno i privlačno te doprineti željenim promenama u prostoru.

Sitnice koje menjaju sve

Ponekad je dovoljno samo da promenite nekoliko detalja u zoni za odmaranje da bi vaš dnevni boravak “zasijao”.

Promenite prekrivače na dotrajaloj garnituri za sedenje, tepih i ukrasne jastučiće, a na klub-stolić složite knjige i časopise koje trenutno čitate, mirisnu sveću, cveće i dragi detalj koji je odraz vaše ličnosti.

Ofarbajte policu

Možda vam je dosadilo da gledate uvek istu policu za knjige ili vitrinu koju imate već godinama.

Obojite je u neku drugu boju. Biće to velika promena koja će vam doneti zadovoljstvo.

***

Bonus video: Kućni ljubimci za mirniji život

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram