Stručnjaci preporučili 9 video-igara koje razvijaju dečji mozak

video igrice deca
Foto:Shutterstock; razorpix / Alamy / Alamy / Profimedia; Promo/Nintendo

Jedna je idealna za buduće programere.

Jedan od većih izazova za roditelje danas su video-igre. Mnogi stručnjaci, poput Ranka Rajovića, upozoravaju da ovaj način zabave u ranom uzrastu može da naškodi daljem detetovom razvoju i da pristup igricama treba da imaju što kasnije.

I između navoda o zavisnosti od video-igara kod dece i zabrinutosti roditelja zbog nasilja kojim su često obojene, ispostavlja se da nije sve tako crno.

Voren Baklejtner, edukativni psiholog i docent interaktivne multimedije na koledžu u Nju Džersiju, kaže da video-igre zapravo mogu biti korisne.

„Naravno da je nadzor važan, ali kroz igranje video-igrica se mogu izgraditi zaista bitne veštine“, kaže on.

Stoga na sajtu UsaToday izdvajaju devet igrica za koje stručnjaci kažu da su zabavne, zanimljive i korisne jer podstiču osećaj za planiranje, organizaciju i pažnju.

Minecraft

Uzrast: 7+ godina

Korisni efekti u oblastima: matematika, merenje, brojanje, prostorni odnosi

Skoro svi stručnjaci se slažu da im je ovo omiljena dečja video-igra i toplo je preporučuju kao zanimljivu i edukativnu.

Psiholog Baklejtner, koji je i roditelj, kaže da mu se tu sviđa društveni aspekt – možete se igrati sa prijateljima ili bez njih – i takođe navodi logično rešavanje problema kao odličnu priliku za učenje za decu.

„Dosta se nauči o prostornim odnosima, mernim jedinicama, brojanju i količinama“, kaže on.

A pošto je igra veoma vizuelna, matematičko učenje se dešava na veoma opipljiv način za decu. On takođe preporučuje ovu igru zbog kreativnosti koju može da podstakne kod dece.

„Sviđa mi se svaka igra u kojoj deca mogu da naprave nešto i sačuvaju svoj rad, što je odlično za izgradnju samopoštovanja. A kada požele da to pokažu vama, svojim roditeljima, to postaje odlično sredstvo za društveno emocionalno povezivanje.”

Animal Crossing: New Horizons

Uzrast: 5+ godina

Korisni efekti u oblastima: valuta, rešavanje problema, planiranje, prostorni odnosi, kreativnost

Baklejtneru se dopada što ova igra može biti veoma društvena, a istovremeno omogućava deci da se igraju samostalno i, poput Minecrafta, tu mogu da izgrade nešto što mogu „posedovati“. Igrači imaju priliku da komuniciraju sa udaljenim prijateljima ili da sami grade, što omogućava mnogo kreativnosti, kao i izgradnju samopoštovanja.

„Kada deca pogledaju nešto što su sama izgradila i osete ponos zbog toga, to ima ogromne socijalno-emocionalne koristi“, kaže on.

Takođe ističe logičko rešavanje problema, posebno u prodavnici igrice, koja se koristi za izgradnju vašeg ostrva. U okviru te komponente igre nalaze se bezbrojne mogućnosti za decu da nauče veštine planiranja i valute.

„Tačno možete da zamislite dete koje pronalazi pravu strast za posao i planiranje kroz ovu igru.“

On kaže i da je učenje o prostornim odnosima posebno rasprostranjeno u okviru igrice Animal Crossing, a sa zagonetkama i mapama u igri postoje mogućnosti za učenje matematike i određivanje količine.

Marisa DiBartolo, glavna urednica The Toi Insajdera, takođe preporučuje ovu igru.

„To je neverovatna igra koja poboljšava kreativnost dece, a istovremeno im pomaže u veštinama otkrivanja i rešavanja problema“, kaže ona.

Sviđa joj se i što ova igra ima pisana uputstva na ekranu jer to podstiče decu da vežbaju čitanje i razumevanje, kao i držanje pravca.

Paper Mario: The Origami King

Uzrast: 8+ godina

Korisni efekti u oblastima: pažnja prema detaljima, koncentracija, rešavanje problema

I Bartolo i Baklejtner preporučuju igrice s Mariom, uključujući Paper Mario: The Origami King.

Bartolo kaže da joj se sviđa što ova igra izaziva decu da rešavaju probleme i razmišljaju kreativno. Deca moraju da lutaju svetom napravljenim u potpunosti od papira da bi pronašla i spasla sve skrivene žabe, koriste konfete da poprave oštećene delove sveta i koriste strategiju da se bore protiv loših junaka.

„Ova igra zahteva puno pažnje za detalje i podstiče decu da pronađu nešto drugačije, nešto što nedostaje, da nađu način da to poprave pomoću alata koji imaju“, kaže.

Super Mario Party

Uzrast: 4+ godina

Korisni efekti u oblastima: društvene emocionalne veštine, saradnja, kretanje

Baklejtner voli ovu Super Mario igru jer je veoma interaktivna.

„Cela porodica može da se igra“, kaže on, napominjući da se roditelji igrica delom plaše zbog nepoznatog, sa idejom da se njihovo dete zatvara u svet čiji nisu deo.

A ova igra podstiče društvenu interakciju, saradnju i puno kretanja.

„To je takmičarski, ali više se radi o zajedničkoj zabavi i interakciji na zaista veseo način – odličan je izbor da podstaknete braću i sestre da komuniciraju i uživaju jedni u drugima, čak i ako su generalno različitog uzrasta i zrelosti“, kaže Baklejtner.

Lego Duplo World

Uzrast: 2-6 godina

Korisni efekti u oblastima: logika, rešavanje problema, prostorni odnosi

Baklejtner preporučuje sve Lego naslove iz kompanije Warner Bros.

„Ponovo matematika, rešavanje problema i logika su sjajni u ovim igrama.“

Duplo verzije ovih igara su takođe veoma zabavne i dobra su osnova za početnike.

Lego Worlds

Uzrast: 2-6 godina

Korisni efekti u oblastima: logika, rešavanje problema, prostorni odnosi

Poput prethodne igrice, i Lego Worlds daje znanja iz matematike, rešavanja problema i logike na višem nivou — a da deca čak i ne shvataju da uče.

Baklejtner kaže da mu se sviđaju ove igre jer zahtevaju pažljivo posmatranje i rešavanje prostornih problema, a takođe omogućavaju kreativno slobodno stvaranje.

Deca mogu da uređuju čitave svetove na bilo koji način na koji ih kreativnost ponese. Igrači takođe mogu da rade sa različitim likovima da bi rešili kratke mini zadatke, dajući im drugačiji sloj izazova za rešavanje problema.

CodeSpark Academy

Uzrast: 5+ godina

Korisni efekti u oblastima: kodiranje, matematika, inovacije, kreativno rešavanje problema, strategija, logika

Ova nagrađivana interaktivna igra idealna je za buduće programere. To je izazovna slagalica za kodiranje koja uvodi decu u logiku programiranja pomoću vizuelnih blokova koda. Što je dete bolje, veći je izazov, koji mu omogućava da nadogradi ono što zna.

Pokémon Go

Uzrast; 7+ godina

Korisni efekti u oblastima: geografija, rešavanje problema, logika, mape, čitanje, klasifikacija, lokalna istorija, grube motoričke veštine

Pokemon Go podstiče korisnike da uoče i „uhvate“ pokemone u svom okruženju, a s tim što je tu nadzor roditelja preporučljiv.

„Pokemon razbija sve stereotipe o video-igricama“, kaže Baklejtner, napominjući da je sjajno da deca izađu napolje, da se kreću, koriste grube motoričke veštine da bi pronašli i uhvatili pokemone.

„Može da bude veoma interaktivna, a tu je i lokalno znanje koje treba pokupiti, recimo, činjenice o gradu i spomenicima, što je sjajno.“

Stardew Valley

Uzrast: 10+ godina

Korisni efekti u oblastima: valuta, planiranje, rešavanje problema

Ova igrica je specifična jer budi osećaj smirenosti.

„Metodična je i malo se razlikuje od onoga što inače vidite u video-igrama“, kaže Baklejtner.

U mnogim recenzijama ove igre navodi se da je to vežbanje svesnosti. Iako igrica podrazumeva i prilično angažovanja, recimo, poput pecanja, rudarstva, traženja hrane, kuvanja, glavna stvar je briga o svojoj farmi i osećaj da ste deo mesta koje je živo i stalno se menja, ali se tu osećate spokojno.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram