Šta nikako ne bi trebalo da date psu da žvaće

Šta pas sme da žvaće, a šta ne, Foto: CBCK-Christine / Alamy / Alamy / Profimedia

Psi vole da žvaću sve i svašta, ali ovih šest stvari nikako ne bi trebalo da im dozvolite.

U osnovi, pseća usta ogroman su deo njegove sposobnosti za istraživanje sveta i tumačenje osećanja. Naš je posao da osiguramo da to rade na najsigurniji mogući način. Obavezno odaberite igračke za žvakanje za svog psa, koje su odobrene od strane veterinara i prilagođene njegovom starosnom dobu, veličini i razini predanosti tvog psa da uništava sve ono s čim dođe u kontakt. Ovo je šest stvari, koje pas ne treba da glođe.

Kockice leda

Mislili smo da je bacanje kockica leda našem psu po vrućem danu u redu. Ali kockice leda (i komadići leda zimi) mogu stvoriti štetu na zubima i desnima našeg psa. Male rase pasa su posebno izložene riziku od pucanja ili olabavljenja zuba, dok glođu led. Umesto toga, pobrini se da tvoj pas ima dovoljno hladne vode u vrućim danima. Možeš probati i polu smrznute bobice voća ili smrznuti jogurt, umesto leda.

Teniske loptice

Veterinari kažu da preterano žvakanje teniskih loptica, može uništiti gleđ na zubima psa. Veliki psi s jakim čeljustima mogu zdrobiti teniske loptice, pretvarajući njihove manje delove u veliku opasnost od gušenja. Ona žuta dlaka koja prekriva tenisku lopticu? Crevna noćna mora, ako to pas proguta. Igranje teniskom lopticom potpuno je u redu – samo izbegavajte da puštate psa da je grize nakon toga. Još bolje, pronađite loptu posebno dizajniranu za pse, a ne za sestre Viliams.

Kuvane kosti

Vukovi glođu kosti, ali svog psa ne bi trebalo da ostavljate samog sa kuvanom kosti. One mogu da naprave veliku štetu, jer se lome i krhotine mogu da povrede unutrašnjost psećih usta. Ne samo da bi ove krhotine mogle probiti desni, jezik ili obraze, već bi se mogle progutati i uništiti grlo ili creva psa. Određene kosti se mogu zaglaviti u čeljusti psa, što zahteva operaciju i njihovo uklanjanje. Ni slučajno psu davati pileće kosti.

Koža

Koža je nezgodna jer može biti sigurna, ali nije uvek sigurna. Savetujte se s veterinarom, pre kupovine bilo kakvih proizvoda od sirove kože. Nažalost, za velike pse s jakim čeljustima koža je dobra opcija, jer dugo traje i daje im nešto grubo za žvakanje, ali loša opcija jer su ti psi toliko jaki da mogu rastrgati sirovu kožu i slučajno progutati opasne komade.

Ako ti veterinar da zeleno svetlo, obavezno nadgledaj svog psa dok grize svoju poslasticu od kože. Takođe, neki proizvodi od kože se izrađuju se sa sumnjivim sastojcima, poput industrijskih ostataka krzna. Ako se proguta u velikim količinama, to može blokirati probavni sistem i stvoriti psu probleme sa želucem ili crevima.

Drveni štapovi

Svi smo videli preslatke video zapise pasa, koji u šetnjama nose svoje omiljene štapiće. Nošenje je sjajno, žvakanje nije. Lako se cepa, što znači da bi se pas mogao naći sa zalogajem sitnih krhotina. Gutanje oštrih ostataka drveta, nije dobro ni za unutrašnjost psa.

Kamenje

Kamenje je poput kockica leda, ali još gore. Zašto? Ne tope se niti pucaju, tako lako. Pustiti svog psa da glođe kamen je poput davanja karte u jednom pravcu za Grad slomljenih zuba. Neko kamenje je takođe savršene veličine da se zaglavi u grlu tvog psa, blokirajući vazduh, piše Ultra.

***

Bonus video: Najinteligentniji ljudi sveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram