Sedam pravila za uspešno odvikavanje od pelena

Odvikavanje malisana od pelena
Odvikavanje mališana od pelena Foto:Shutterstock

Leto je idealno vreme za odvikavanje beba od pelena. Većina dece je spremna za odvikavanje od 18 do 24 meseca života, ali devojčice su često spremne za to ranije nego dečaci.

Postoji nekoliko parametara pomoću kojih možete proceniti da li je vaše dete spremno da odbaci pelene, piše zadovoljna.hr.

1. Spremnost

Prvo, uverite se da je vaša beba uopšte spremna da izađe iz pelene, ako može da pokaže svoje potrebe. Uvek počnite sa ohrabrenjem i podrškom. Ako dete odbije da odbaci pelene, vaš pritisak će samo stvoriti napetost i izazvati novi otpor.

Ako dete ima redovnu stolicu, imitira vaše ponašanje u kupatilu, signalizuje kada mokri ili mora da mokri, razume jednostavna uputstva, ne želi da bude u mokroj peleni, nije u fazi u kojoj odbija sve, šeta i normalno sedi, pokazuje potrebu za nezavisnošću … spremno je da odustane. Bilo da se odlučite za nošu ili dasku za WC šolju, važno je stvoriti rutinu za svoje dete.

2. Odvikavanje

Naoružajte se strpljenjem i upornošću! Pošto beba lakše kontroliše creva nego bešiku, dobro je početi sa velikim pražnjenjem creva. Izbegavajte deo dana kada vaše dete spava ili je razdražljivo ili gladno. Ne silite ga ako se plaši. Odmorite se nekoliko dana i pokušajte ponovo. U početku dozvolite detetu da stavi nošu tamo gde mu je najudobnije.

Ali to ne znači da morate da stavite dete ispred televizora jer će noša postati sve samo ne mesto za odlazak u kupatilo. Kada se dete navikne, stavite ga u kupatilo. Nemojte se ljutiti ako dete greši i ponekad pravi nered. Negativna reakcija može dovesti do zatvora, pa će dete početi da zadržava stolicu.

3. Strah

Dete može da odbije da sedi na noši jer se toga boji. Isprobajte drugačiji oblik, različite nastavke za WC šolju ili jednostavno učinite odlazak u toalet zabavnim. Ponekad pomaže da se detetu objasni kuda sve ovo vodi, i da mu pokažete njegove „rezultate“. To će mu pomoći da poveže sedenje sa rezultatom. Zatim ispraznite sadržaj iz noše u WC šolju i dozvolite detetu, na primer, da samo pusti vodu.

4. Higijenske navike

Pobrinite se da dete opere ruke svaki put kada sedne na nošu. Pretvorite to u zabavu. Deca vole da se igraju s vodom, pa ako dete vrši nuždu u noši, dozvolite mu kao nagradu da uživa u igri sa vodom nekoliko minuta dok pere ruke.

5. Doslednost

Ovo je zlatno pravilo vaspitanja. Ako idete na izlet, ponesite dečije toaletno sedište. Ako idete u kupovinu, nemojte posezati za pelenama. Neka obavi nuždu pre nego što izađe iz kuće. Kada odlučite da odviknete bebu od pelena, pobrinite se da i drugi budu uključeni u proces.

6. Noćno odvikavanje

Čak i kada se dete uči da koristi nođu tokom dana, odvikavanje noću je gotovo zaseban proces. Naime, detetov organizam još nije dovoljno razvijen da mu šalje signale o potrebi odlaska u toalet tokom noći. U početku mu nemojte davati previše tečnosti pre spavanja i naviknite ga da ide na nošu ako mora da piški tokom noći. Neki roditelji ostavljaju nošu pored kreveta.

Kada noćne pelene ostanu suve nekoliko noći zaredom, dete je verovatno spremno i za noćno odvikavanje. Prema nekim statistikama, između dnevne i noćne rehabilitacije prođe šest meseci. U svakom slučaju, tri do pet suvih noćnih pelena pokazatelj je da je vreme da mu ih više ne stavljate.

7. Ne u stresnom periodu

Ako vam se trenutno nešto neobično dešava u životu, sačekajte sa odvikavanjem dok se stanje ne smiri.