Halo beba savetuje kako da neguješ kožu kod osipa od pelena

halo Beba osip pelene
Foto: Shutterstock

U okviru novog serijala na portalu Zadovoljna.rs, odgovaramo na najčešća pitanja koja muče novopečene roditelje. Iz Telefonskog savetovališta Halo beba za portal Zadovoljna.rs rešavaju dileme o prvim bebinim danima kod kuće, grčevima, nezi pupka, a sada je na redu osip od pelena.

Česta pojava u prvim mesecima bebinog života je osip ili crvenilo u predelu pelena. Šta sve izaziva ovaj osip, za portal Zadovoljna.rs govore iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

“Pelenski osip se može pojaviti ako se neredovno menjaju pelene, obavlja nepotpuna higijena tokom presvlačenja, zbog primene antibiotske terapije, kod proliva, alergije na neke vrste hrane ili na gel iz jednokratnih pelena, usled reakcije na deterdžent ili omekšivač kod upotrebe pamučnih ili tetra pelena. Neka stanja mogu uzrokovati nastanak pelenskog osipa – kao na primer: nicanje prvih zubića ili uvođenje nemlečne hrane, itd. Ne treba zaboraviti bakterijsku ili gljivičnu infekciju.“

Naše sagovornice otkrivaju i kako mame i tate mogu da spreče nezgodni osip kod beba.

„Roditelji, ili oni koji se bave bebama, mogu pomoći u sprečavanju pojave osipa tako što će redovno menjati pelene, a kada beba ima stolicu, odmah – bez odlaganja – da je presvuku. Najbolje je prilikom svakog presvlačenja oprati predeo ispod pelena čistom vodom, dobro isprati, prosušiti tapkanjem i pustiti da se koža dobro osuši, staviti tanak sloj zaštitne kreme, pa tek onda pelenu. Vlažne maramice treba koristiti samo u izuzetnim prilikama.“

Pročitajte još:

A šta ako se pelenski osip ipak javi uprkos preventivi?

„U toj situaciji je potrebno što češće menjati pelene. Treba nežno otkloniti ostatke stolice, pod mlazom tople vode oprati predeo ispod pelena, naročito prevoje. Dobor je koristiti sidente umesto običnih sapuna. Pri presvlačenju bebu treba ostaviti bez pelena pet minuta da se koža izloži vazduhu. Bebama prija kada su oslobođene od pelena, a sušenje kože je sastavni deo lečenja pelenskog osipa. Pre stavljanja pelene u tankom sloju treba namazati kremu protiv ojeda ili sa cink oksidom“, napominju iz Halo bebe i dodaju da ponekad može da pomogne samo promena kreme ili pelena drugog proizvođača.

Za kraj ističu i da je u pojedinim slučajevima pelenski osip nešto više od iritacije mokraćom, stolicom ili trenjem. Tada je neophodna, pored pravilne nege, i kontrola kod pedijatra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram