Psihološkinja otkriva kako treba pričati sa decom o seksu

porodica
Majka i ćerka, Foto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ne možemo poreći da je razgovor o seksu sa decom neophodan za razvoj njihove ličnosti, ali kada i kako zaista treba razgovarati sa detetom na tu temu? Psihološkinja Sara Ivanović nam je rešila nedoumice.

Kako pričati sa decom o seksu, kada je sama tema seksa kod nas u društvu i dalje tabu tema? Retko kom roditelju je lako kada njihovo dete dolazi u period kada ga interesuje kako se prave bebe ili šta sve može sa svojim genitalijama. A, posebno kada nastupi period adolescencije, roditelju ume da bude neprijatno ovoj temi i da se posveti. Međutim, ključno je ipak za razvoj ličnosti deteta, tvrdi psihološkinja Sara Ivanović.

„Decu treba upoznavati sa seksualnošću upravo zato što, ako preraste u tabu temu, deca mogu to da posmatraju kao nešto o čemu se ne govori i što se ne predstavlja… Deca ne treba da budu odsečena od toga, jer je to deo života i reprodukcije svakako.”

Dešava se i da roditelji čekaju da im deca postave pitanja, da bi onda vreme posvetili tom razgovoru. Međutim, ukoliko dete ne postavi pitanje i o tome razgovara samo sa svojim vršnjacima – može se stvoriti vrlo pogrešna slika o ovoj temi.

„O tome treba uvremenjeno pričati što znači neki pubertetski period kada sve počinje i kada se javljaju nagoni. Ne kažem da treba da postoji potpuna otvorenost intime, nego više neka vrsta obrazovanja.”

Mnogi se pitaju kako uopšte započeti takve razgovore i često se ti razgovori razlikuju npr. sa starijem i sa mlađim detetom. Psihološkinja tvrdi da je najvažnije da pristup bude prilagođen detetu.

A da li važi ono pravilo mama sa ćerkom razgovara, dok tata sa sinom?

„Rodna uloga može biti važna u kontekstu toga da se slične hormonske promene dešavaju i slični događaji, poput menstruacije kod devojčica o kojoj najčešće majka razgovara sa ćerkom. Za takve teme jeste ipak olakšavajuća relacija majka-ćerka i otac-sin.”

Psihološkinja ističe da ipak tema ne bi trebalo da bude potpuno određujuća, niti da otac ne bude uključen. Kao i da je najbolja zapravo kombinovana uloga, gde su oba roditelja uključena u razgovore sa svojom decom, ako je to moguće naravno.

***

Bonus video: Zlatni retriver

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram