Priznanje Jelene Đoković o deci ruši mit o „savršenim“ roditeljima

Jelena Đoković rado priznaje da i dalje uči o roditeljstvu - i da je daleko od savršene mame.

U emisiji „Pokreni se“ televizije Nova S gostovala je Jelena Đoković, supruga našeg najboljeg tenisera, koja je govorila o predstojećem predavanju o svesnom roditeljstvu koje će održati dr Šefali Sabari.

Sabari je vodeća svetska ekspertkinja za roditeljstvo, klinička psihološkinja i autorka nekoliko bestselera Njujork Tajmsa. Na poziv Jelene Đoković i Fondacije „Novak Đoković“ doktorka će u septembru u Beogradu održati predavanje.

„Kao novopečena majka, pre sedam, osam godina, tražila sam rešenja kako da pomognem svom detetu. Naišla sam na nju zahvaljujući preporukama Opre Vinfri“, otkrila je Jelena Đoković u „Probudi se“.

Đoković kaže da se pronašla u knjigama doktorke, a priznala je da je u to vreme bila „izgubljena kao roditelj zbog umora i neispunjenih očekivanja“.

„Sve je to u meni napravilo jedan haos, a verovala sam da ću biti prirodno dobar roditelj“, rekla je Jelena, koja je poput mnogih drugih roditelja verovala da će joj mudrost roditeljstva doći sama od sebe.

Foto: TV Nova S

Ona kaže da još uvek otkriva svesno roditeljstvo, koje se dosta razlikuje od načina na koji su starije generacije vaspitale decu.

„Tradicionalno roditeljstvo su vrlo jasne hijererhijski postavljene uloge. Dakle, zna se ko je koga rodio i ko je kome šef. Posmatramo dete kao predmet prepravke i usmeravanja na osnovu nekih naših očekivanja i maštanja. To je poprilično zbunjujuće jer u srcu roditeljstva nije dete, već roditelj koji posmatra dete kao svoj projekat“, uviđa Jelena.

Priznaje da i ona sebe uhvati kako na taj način prsistupa roditeljstvu, ali teži da to promeni.

„Ne želim da reagujem kao što sam podsvesno pokupila. Svako dete podsvesno posmatra odnos supružnika, na koji način reaguju na probleme i stres, i nekako kada porastemo krenemo da podsvesno reagujemo na takve situacije, zao što smo ih mnogo puta čuli. Zato pričamo o osvešćivanju sebe“, rekla je.

Nasuprot tome, svesno roditeljstvo na dete gleda kao na „celovitu dušu koja treba sama sebe ostvari, a mi smo podrška i oslonac“. Na kritike da takvo roditeljstvo stvara razmaženu decu, Jelena odgovara:

„Nisu deca razmažena ukoliko imaju jasne granice – ali mi kao roditelji smo toliko izgubljeni pa ne umemo jasno da ih postavimo, i da znamo ko smo mi, da bismo mogli da pomognemo deci da ona saznaju ko su ona. Svi smo različiti, ne postoji savršen roditelj i savršeno dete. Prostor za učenje je veliki“.

Pogledajte celo gostovanje u video snimku na početku teksta.

***

BONUS VIDEO: Tata na porođaju u GAK Zemun

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram