Pitala sam drugarice šta bi volele da su uradile pre nego što su postale mame

Mama
Foto: Pavel Filatov / Alamy / Profimedia

Razmislite o ovim stvarima ako planirate bebu.

Majčinstvo je stvar koja promeni život žene u svakom smislu. Neke majke čak i ako su planirale dete, tek kada ga dobiju, shvate da je neke stvari trebalo uraditi pre trudnoće.

Mnoge od njih nisu stigle da ispune svoje mladalačke snove, na primer da više putuju, i iako je to i sada ostvarivo, mnogo je komplikovanije jer je tu dete. Pitala sam neke svoje poznanice upravo to – šta bi volele da su uradile pre nego što su dobile dete? Ovo su njihovi iskreni odgovori.

Bojana 39

S roditeljima sam imala jako težak odnos, uvek su voleli da mi se mešaju u život i donekle sebe krivim za to što nisam uspostavila neke normalne granice. To je takođe bio jedan od razloga što sam se rastala sa mužem.

Aleksandra 28

Žao mi je što nisam imala svadbu, to mi je bila najveća želja od kad sam bila mala. Želela sam ogromnu venčanicu , mnogo gostiju, kao svadbe iz filmova…Sada jednostavno nemamo para da to organizujemo, a ni živaca iskreno.

Dragana 35

Žao mi je što nisam živela u inostranstvu bar na šest meseci. To mi je oduvek bila želja, a nekako mi je u planovima uvek izmicalo i sad kad sam mama i kad i moja sestra i brat ovde imaju porodice, a roditelji su sve stariji, čini mi se da je za mene taj brod ipak isplovio. Nažalost, za neke želje prekasno shvatimo da nam je onda kad smo mogli da ih ostvarimo nedostajalo hrabrosti.

Nevena 33

Mi smo dobili dete tri meseca nakon što smo počeli sa zajedničkim životom. I dan danas nismo sredili kuću do kraja, stalno nešto krpimo malo po malo. Zamišljam koliko bi nam bilo lakše sad da smo to sve obavili pre bebe.

Irina, 38

Nema baš nečega što nisam ispunila ili probala, a definitivno bih volela da sam pre toga našla muža koji nije idiot, to bi dosta promenilo i detetov i moj život.

Marina 45

Volela bih da sam više putovala i obišla sveta jer čim sam rodila prvo dete nisam toliko razmišljala o putovanjima. U svakom slučaju ne žalim ni za čim jer verujem da ću sve to nadoknaditi s unucima.

Foto: Alexander Staridas / Alamy / Alamy / Profimedia

Tijana 31

Postala sam mama sa 23 godine i u tom trenutku sam stopirala studije koje nikada nisam završila, a volela bih da jesam jer sam bila pri kraju. Jednostavno kada sam dobila bebu, ceo fokus se prebacio na nju i ja nisam uspevala da postignem sve što sam kao mlada zacrtala. U međuvremenu sam dobila i drugo dete i mogu reći da sam najsrećnija mama na svetu, ali bih isto tako volela i da sam uspela da izguram obrazovanje do kraja.

Dušica 46

Žao mi je što nisam stekla obrazovanje, odnosno završila fakultet, a sem toga uspela sam apsolutno sve da uradim što sam želela. Pritom, treba imati na umu da sam rodila prvi put kada sam imala 31 godinu, pa sam imala vremena da ispunim sve svoje želje.

Ljiljana 32

Uf, iskreno, nisam se dovoljno zezala. Zato se još uvek ponekad ponašam kao da sam studentkinja. Mislim da ću za par godina, kad mi dete poraste, upasti u neku ozbiljnu krizu identiteta. Ja ću biti ona žena sa nekom kul kratkom frizurom što juri mlađe momke.

Aleksandra 34

Volela bih da sam više razmišljala o novcu. Sada muku mučim s njim i jako mi je teško da detetu obezbedim sve što želim.

***

Bonus video: Hana Selimović o golotinji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram