Moja kći je dobila prvu menstruaciju: Tekst tate treba da pročita svaki roditelj

Foto:shutterstock

"Nalazila se u autobusu..."

Na Fejsbuk stranici Gentlemen Polska osvanula je lepa anegdota nepoznatog autora, koja govori o obrazovanju dece o menstruaciji.

„Jedan tata je napisao: “Moja kći je danas dobila prvu menstruaciju. Nalazila se u autobusu i tinejdžer koji je godinu dana stariji od nje prišao joj je i rekao na uho, imaš mrlju na pantalonama. Omotaj moj džemper oko struka i vrati se kući presvući. Danas želim zahvaliti roditeljima ovoga deteta što su tako odgojili svoje dete. Nije je snimao, nije je slikao, nije je razotkrio, nije je ismejavao niti je maltretirao, već joj je pomogao. Kada se dete odgaja u ljubavi, nežnosti, poštovanju, solidarnosti, toleranciji i duhu služenja, tada je svet lepši. Aplauz za one roditelje koji svojoj deci usađuju moralne i duhovne vrednosti, ali dvostruki aplauz za decu koja ih sprovode u delo“, napisao je nepoznati autor.

Podsetimo, još uvek vlada stigma oko menstruacije, pa je devojčice doživljavaju kao nešto sramotno. Takođe, posebno u doba inflacije do izražaja dolazi menstrualno siromaštvo.

Milica Ilčić, asistentkinja u nastavi na Fakultetu dramskih umetnosti, osmislila je inicijativu koja bi mogla da učini menstrualne proizvode dostupnijim svim ženama koje nisu u mogućnosti da ih kupe.

„Ženska kolica“ je inicijativa koja je pokrenuta sa idejom da se ženama koje nemaju finansijske mogućnosti da priušte sebi higijenske proizvode za menstruaciju oni obezbede besplatno. U pitanju su kolica ispunjena ulošcima i tamponima, kao i drugim sredstvima za higijenu.

***

BONUS VIDEO: Joga vežbe za bolove tokom ciklusa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram