Dokle će muškarci da trtljaju o menstruaciji

protest
Dokle? Foto: ZEN - Zaneta Razaite / Alamy / Alamy / Profimedia

Uvek mi je bilo paradoksalno što se rađanje dece posmatra kao najveći životni smisao i poduhvat žene, ali se proces koji zapravo to omogućava posmatra kao nešto sramotno i "prljavo". Muškarci oduvek smatraju da imaju pravo da se bave menstruacijom, a i danas se dešava da se to pretvori u strašne besmislice.

Na društvenim mrežama žene se danima čude i smeju jako glupom objašnjenju menstruacije koje je ponudio jedan Instagram korisnik.

Muškarac iza nadmika „nick_369“ koji ima oko devet hiljada pratilaca, izneo je svoje mišljenje o menstruaciji koje je zasnovano na učenju Nika Kaputa.

Nik Kaputo je „holistički učitelj“ koji ima svoj metod isceljenja zasnovan na disanju, postu, ispijanju urina, astrologiji – ceo paket koji inače prati tu delatnost.  Nismo uspeli da pronađemo šta je tačno njegov stav o menstruaciji, ali „nick_369“ je dao svoju neverovatnu interpretaciju.

Evo lika od kog je izučavao tajne ženskog organizma:

Dakle, „nick_369“ veoma hrabro tvrdi da poznaje „teoriju istine“ prema kojoj žena koja diše pravilno, gleda u sunce i jede voće zapravo nema menstruaciju.

On smatra da je menstruacija loša stvar, ali „ne smara žene što je ipak imaju“. Blago nama.

Nakon što je verovatno više žena pokušalo da mu objasni da je menstruacija biološki proces, ostao je pri svom stavu. Dodao je: „Bog nas je stvorio da budemo nezavisni od svega. Telo je hram“.

Ako niste znali da možete da postanete efikasan solarni panel, sada znate.

Ne treba trošiti reči i objašnjavati da sunčevi zraci neće zaustaviti menstruaciju. Zaustaviće je trudnoća, starenje ili neko medicinsko stanje.

Jasno je da je „nick_369“ samo jedan u nizu muškaraca koji sa puno samopouzdanja objašnjavaju proces koji nema veze s njihovim telom, iskustvom ni znanjem.

Menstruacija je duboko žensko pitanje, baš kao i abortus, a upravo zbog toga muškarci vekovima pokušavaju da je učine tabu temom, obavijenu velom misterije i sramote. Na sličan način je lakše reći da je ženska seksualnost komplikovana i teška za razumevanje, umesto samo naučiti anatomiju vagine i lokaciju klitorisa.

Međutim, dobro je što je tema menstruacije iznova aktuelna na mrežama, makar i na ovaj način, jer nam pomaže da osvestimo druge stigme koje je okružuju. U takva sujeverja nažalost veruje i dosta žena.

Tako je Nikolina P., devojka koja vodi Instagram nalog „Kritički„, pozvala svoje pratiteljke da podele neka sujeverja vezana za menstruaciju na koja su nailazile tokom života.

Prenosimo nekoliko, u kojima će se sigurno pronaći većina žena.

„Tokom menstruacije sam čula da ne smem da diram cveće, berem voće sa drveta, jer će se drvo osušiti“.

„Kad dobiješ, ako te neko pita ‘šta ti je to’ treba da odgovoriš ‘tri dana i tri noći’ i onda će ti ciklus toliko trajati“.

„Znam devojke koje misle da ne smeju da se kupaju tokom menstruacije“.

„Ne sme da se stavlja zimnica jer se sve brzo pokvari“.

„Drug koji ima 27 godina ubeđivao me je da sve žene dobijaju krajem meseca“.

„Mama mi je udarila šamar kad sam dobila prvi put, pa je moje gaćice prala sa jajetom da ne bih imala bolne menstruacije“.

„Ne smeju se farbati jaja za Vaskrs ako si dobila“.

„Majka se naljutila kad je videla da koristim tampone jer je mislila da to znači nisam nevina“.

„Ne smeš da se pričestiš kad imaš menstruaciju“.

„Ulazim u malu prodavnicu na selu po uloške, prodavačica ih zavija u papir da se ne bi videlo da su to ulošci“.

Ovo je samo delić ispovesti koje dočaravaju odnos društva prema jednom sasvim prirodnom procesu koji doživljava polovina svetskog stanovništa. Lično sam doživela zavijanje uložaka u papir i preskakanje verskih obreda.

Kriti uloške i šaputati o menstruaciji svakako nisu najgori deo stigme – setimo se da u nekim kulturama u Indiji i Nepalu žene bukvalno proteruju u zabačene kolibe tokom menstruacije, dok je menstrualno siromaštvo gorući svetski problem.

Najzad, nije zgoreg prisetiti se par odlomaka odličnog eseja feministkinje Glorije Stajnam koji govori o tome kakav bi svet bio da muškarci imaju menstruaciju.

„Muškarci bi se hvalili koliko dugo menstruiraju i koliko. Dečaci bi početak menstruacije, koji je dokaz muškosti, obeležili verskim ritualima i momačkim žurkama. Doktori bi istraživali kako da zaustave menstrualne bolove. Sanitarne zalihe bi se finansirale na državnom nivou i bile bi besplatne. Naravno, neki muškarci bi i dalje plaćali za prestižne komercijalne marke. Statistička istraživanja pokazala bi da su muškarci kad dobiju bolji u sportu i da su tokom menstruacije osvojili više olimpijskih medalja. Serije i filmovi bi se otvoreno bavili temom menstruacije. Menopauza bi se slavila kao pozitivan događaj, simbol da su muškarci nakupili dovoljno godina menstrualne mudrosti da im više ne treba“.

Zato, sledeći put kad vam zafali uložak/tampon na poslu, glasno pitajte koleginicu da vam pozajmi. I ponesite ga u ruci, ne u džepu.

***

Bonus video: Biljke za jačanje imuniteta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

„.