Svi treba da znamo šta je menstrualno siromaštvo

Stav 26. mar 202116:56 > 11. maj 2021 13:52
menstrualno siromaštvo
Foto: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

Menstrualno siromaštvo je važna, ali često ignorisana kriza javnog zdravlja. Odnosi se na nemogućnost devojčica i žena da priušte proizvode kao što su ulošci, tamponi ili čašice za kontrolu menstrualnog krvarenja.

Mnoge žene su prisiljene da koriste predmete poput krpa, peškira, toaletnog papira ili kartona. Menstrualno siromaštvo obuhvata ne samo ovaj nedostatak pristupa proizvodima, već i neadekvatan pristup toaletima, pranju ruku i higijenskom upravljanju otpadom.

Pročitajte još:

U Bangladešu, mnoge žene ne mogu da priušte menstrualne proizvode pa koriste staru odeću, prema Međunarodnom dečjem fondu Ujedinjenih nacija (UNICEF). A u Indiji, samo 12 odsto žena ima pristup sanitarnim proizvodima, a ostatak koristi alternativu od štetnih materijala poput krpa, izvestilo je indijsko ministarstvo zdravlja.

Devojčice i žene sa posebnim potrebama i invaliditetom češće nemaju pristup proizvodima i prostorijama koje su im potrebne za pravilnu menstrualnu higijenu. Život u područjima pogođenim ratovima ili prirodnim katastrofama, takođe otežava ženama i devojkama da na higijenski način kontrolišu menstruaciju.

Menstruacija je takođe stigmatizovana širom sveta. Na primer, u Nepalu su žene koje imaju menstruaciju za članove svoje zajednice nečiste i proterane u kolibe tokom ciklusa. Nevladina agencija WoMena sprovela je istraživanje u Ugandi i otkrila da su mnoge devojke preskakale odlazak u školu dok imaju menstruaciju kako bi izbegle zadirkivanje školskih kolega.

Sram zbog mentruacije ima i negativne mentalne efekte na žene. Osećaju se bespomoćno i posramljeno zbog normalnog biološkog procesa.

Porez na tampone, poznat kao „ruzičasta taksa“, nazvan je tako jer se ta boja često koristi na ambalažama menstrualnih proizvoda, koji su često jako skupi. Škotska je postala prva zemlja na svetu u kojoj su proizvodi za mentruaciju besplatni.

Prvi korak ka okončanju mentrualnog siromaštva je normalizacija menstruacije i rušenje tabua oko ovog prirodnog procesa. Ali, najvažnije je da menstrualni proizvodi budu svima lako dostupni.

Pročitajte još:

Dr Zoran Stanković, specijalista dečije i adolescentne ginekologije kaže da se devojčicama savetuje higijena blagom sapunicom, kao i korišćenje uložaka, jer su tamponi ređi u mlađem uzrastu.

Još jedna opcija je menstrualna čaša, a lekar je u emisiji „Zdravo misli“ Katarine Bajec objasnio kako se ona koristi.

„Jednostavna je i dolazi u dve veličine. Kad se jednom nauči korišćenje, nakon toga je jednostavno. Zamišljeno je da skupi krv od četiri do osam sati, nakon toga se uđe u kadu, ispere se i vrati. Drščica se može skratiti, a služi da bi se lako dohvatila sa dva prsta i izvukla“, rekao je dr Stanković.

On je naglasio da je čaša i ekološki prihvatljivija opcija, jer menja uloške i tampone, koji se dugo razgrađuju. U njoj može da se pliva i bavi se sportom, a nema ni blokade dotoka vazduha u vaginu kao kod uloška.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram