Lekcije iz firme koja ženama daje slobodno za menstruaciju

Njena priča 14. avg 202012:05 > 11. maj 2021 15:12
menstruacija
Foto: Wavebreak / Profimedia

Jedna od najvećih indijskih kompanija za dostavu hrane upravo je ponudila radnicama slobodne dane tokom menstruacije kako bi im pomogla da se izbore sa svim neprijatnostima koje žene doživljavaju tokom ciklusa.

Gotovo svaka žena je imala iskustva sa užasnom menstruacijom – bolovi mogu da budu toliko jaki da ne možete da ustanete iz kreveta, što se odražava na mogućnost žena da obavljaju bilo koji posao. Pored grčeva u stomaku, menstruaciju često prate i bolovi u leđima, mučnina, dijareja i glavobolje.

Kompanija „Zomato“ iz Indije odlučila je da ponudi olakšice svojim radnicama dajući im 10 slobodnih dana koje mogu da koriste tokom ciklusa, piše „Today“.

„Ne bi trebalo da postoji sramota ili stigma vezana za podnošenje zahteva za slobodne dane tokom ciklusa,“ izjavio je Dipinder Goial, direktor Zomatoa.

„Znam da su menstrualni grčevi veoma bolni za mnoge žene – i mi ih moramo podržati ako želimo da izgradimo istinsku kolaborativnu kulturu u Zomatou“, dodao je.

Uprkos tome što su bolovi tokom menstruacije uobičajeni, stigma oko ciklusa je i dalje velika u mnogim zemljama. Nedavno istraživanje kompanije Plan International UK utvrdilo je da 1 od 10 žena čak i ne razgovara o svojim ciklusoma sa prijateljicama, a dve trećine nikada to ne bi spomenule svojim muškim rođacima ili prijateljima. Slična situacija je i u Indiji, gde takođe menstruaciju okružuje sramota.

Kompanija Zomato smatra da ova njihova odluka ima za cilj da pomogne ženama da se izbore sa teškoćama koje bi im menstruacija donosi.

„Zomato razume da su muškarci i žene rođeni sa različitim biološkim stvarnostima. Naš je posao da osiguramo da stvaranje prostora za biološke potrebe, a da pri tome ne spuštamo kvalitet našeg rada i uticaj koji stvaramo“, rekao je Goial.

Reakcija na društvenim mrežama posle ove odluke odražavala je zablude koje ljudi imaju o menstruaciji, jer su se neki odmah žalili da je odluka nepravedna prema muškarcima. Ipak, mnogi su pozdravili mere koje su uvedene. Posebno jer se odluka se odnosi i na transrodne ljude koji imaju menstruaciju.

„Hvala Zomato na razumevanju dosad zanemarene stvarnosti. Srećna sam zbog žena koje zapošljavate “, podelila je jedna korisnica Tvitera.

Još jedna je napisala:

„Podržavam ovo. Zašto bih morala da krijem razlog svog odsustva kada sam u bolovima“.

Kompanija je u saopštenju za javnost imala napomenu za muškarce:

„Našim koleginacama, koje uzmu slobodne dane zbog menstruacije ne bi trebalo da je neprijatno pred nama. To je deo života, a dok mi u potpunosti ne razumemo kroz šta žene prolaze, moramo da im verujemo kada kažu da im za to treba odmor“, napisao je direktor kompanije.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram