Čaj koji treba da piješ ako imaš bolne menstruacije

čaj
Pomaže kod menstrualnih bolova; Foto:: Wdnet Studio / Alamy / Alamy / Profimedia.rs

Čaj od šipka pravi je izbor za ove dane kada je preporuka da se pije dosta tople tečnosti, ali i ako vas muče bolne menstruacije.

Čaj od šipurka već dugo je deo tradicionalne kulture pijenja čaja na našim prostorima, a u poslednje vreme postao je naročito poželjan jer je sve jasnije koliko je bogat antioksidantima. Među njima se izdvajaju vitamini C, E, B grupe, polifenoli, a pretpostavlja se i da šipurak ima antiupalno dejstvo.

Ublažava menstrualne bolove

Čaj od šipka se u nekim delovima sveta tradicionalno koristi za ublažavanje menstrualnih bolova. Pojedina istraživanja potvrdila su da konzumiranje dve šoljice čaja od šipka dnevno, tj. oko 600 ml, može smanjiti bolove i anksioznost tokom menstruacije, i to ako se pije nedelju dana pre i pet dana nakon ciklusa.

Odličan za mršavljenje

Čaj od šipka zbog svog protivupalnog dejstva može pomoći kod mršavljenja, jer gojaznost prate brojni upalni procesi. Uz to, ovaj čaj sadrži polifenol koji smanjuje nakupljanje masti i podstiče njihovo sagorevanje. Ipak, ove tvrdnje za mršavljenje tek treba dodatno dokazati.

Takođe, veruje se da je ovaj čaj dobar za regulisanje visokog krvnog pritiska, da ima antikancerogeno dejstvo, kao i da pomaže kod reumatoidnog artritisa.

Stoga, za čaj u šolju ključale vode stavite šest, sedam plodova ili kašičicu, dve šipka, ostavite da odstoji desetak minuta i procedite.

Preporuka je da trudnice i dojilje izbegavaju ovaj čaj, a ostali neka ne preteruju, nego neka ga posle desetak dana zamene drugim čajem. I uvek mu se mogu vratiti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: 

Facebook

Twitter

Instagram