Mamazjanija: Šta je ortoreksija, novi poremećaji u ishrani kod tinejdžerki do kojeg su dovele društvene mreže

Menstrualni ciklus znači da devojčica može da rađa i to je ono što šokira roditelje kad se desi pre 12. godine.

Generaciji rođenoj u 20. veku normalno je ono što je današnjoj deci nepoznato, „savršen“ manekenski izgled, žeđ za slavom, uticajem u društvu, novcem, iskrivljene vrednosti, postale su osnovne i normalne, upozoravaju u razgovoru za novu Mamazjaniju, psihološkinja Branka Tišma i ginekološkinja Mima Fazlagić.

Mima Fazlagić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Stupanje u seksualne odnose sa 14 ili 15 godina zabrinjava lekare, od kojih roditelji očekuju da „saniraju“ posledice. Devojčice u osnovnoj školi ostaju u drugom stanju, traže prekid trudnoće, što dovodi do komplikacija, ne samo fizičkih, već i psiho-emotivnih. Razgovor roditelja sa decom je ključan u prevenciji ranog seksualnog odnosa, polno-prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

Branka Tišma Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Devojčice već sa devet godina dobijaju prvu menstruaciju, a najčešće sa 10 ili 11, kada je njihovo telo podložno trudnoći, a psihološki i emotivno su nezrele. Uticaj društvenih mreža dovodi do ranih odnosa, informiše, a često i dezinformiše decu o prvim znacima puberteta, o poželjnim načinima ponašanja, izgleda, koji od tinejdžera stvara odraslu osobu i naglo prekida detinjstvo.

Mima Fazlagić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Hoće da izgledaju kao njihovi internet idoli, pa dolazi do poremećaja ishrane, prekida ciklusa i potpunog haosa“, kaže doktorka Mima Fazlagić, dok se psihološkinja Branka, osvrće na svoje višedecenijsko iskustvo rada u osnovnoj školi:“Roditeljima je potrebna pomoć društva i sistema, a danas ne postoje vrednosti koje oni treba da poštuju i prenesu svojoj deci. Vlada opšta konfuzija i svako stvara svoja pravila, pa tako očevi devojčicama u osnovnoj školi za rođendan poklanjaju silikon za usta ili grudi“.

Kada devojčice prvi put treba da odu kod ginekologa?

Branka Tišma Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zašto je pubertet poranio, koliko se spustila starosna granica za prve pubertetske promene?

Da li sa prvom menstruacijom počinje ili se završava pubertet?

U kom uzrastu, mladi u Srbiji danas stupaju u prve seksualne odnose?

Ko je ta osoba iz porodice, u koju tinejdžer uglavnom ima najviše poverenja?

Zašto je uvođenje seksualnog vaspitanja neophodno?

Kako devojčice pripremiti na prvi odlazak kod ginekologa?

Branka Tišma, Mima Fazlagić i Ana Marković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Novo normalno“ su pravila ponašanja, želje, ciljevi i odnosi mladih ljudi, adolescenata, dece, koje roditelji teško mogu da razumeju, ali o njima je potrebno da sa decom razgovaraju, da ne dozvole da uticaj društvenih mreža bude jači od porodice, jer tako može lako doći do komplikacija i posledica dečjeg ponašanja, koje su nepopravljive, upozoravaju naše gošće.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta