Najpoznatiji dečji psihijatar u Srbiji otkriva u novoj Mamazjaniji šta to roditelji rade pogrešno, pa porodično završe na terapiji

Roberto Grujičić dečiji psihijatar Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Na svoj rođendan, u novu Mamazjaniju, u goste nam je došao dr Roberto Grujičić, dečji psihijatar u Institutu za mentalno zdravlje, ali i jedan od autora podkasta „Dva i po psihijatra“. U naš studio doneo je mešavinu stručnih saveta i ličnih iskustava sa najrazličitijim metodama vaspitanja, sa kojima se kao lekar susretao lečeći svoje pacijente, a koji su doveli do neželjenih posledica. O tome kako se da rešiti ili popraviti ono što smo kod dece i sebe pokvarili, slušaćete premijerno sutra od 20 sati na portalu Zadovoljna.rs.

Gužve pred ambulantama dečijih psihijatara su svakim danom sve veće, a naš gost objašnjava da nije problem samo u porastu mentalnih oboljenja kod mladih, već i u roditeljima koji idu iz krajnosti u krajnost. Oni decu dovode za sitnice, koje bi mogli bar da pokušaju da reše sami ili uz pomoć školskog pedagoga ili ih dovedu kad bolest već odmakne, jer ne žele da priznaju da dete ima problem.

Spoj najboljeg iz tradicionalnog i iz modernog vaspitanja, razgovori sa decom o svemu, zajedničke aktivnosti, osvešćivanje narcisoidnog ponašanja kod roditelja i rad na sebi, građenje poverenja kod deteta i maksimalno odlaganje upotrebe mobilnog telefona, neki su od saveta koje ćete dobiti u novoj Mamazjaniji, a ova kao i sve prethodne epizode Mamazjanije, biće na ostalim platformama dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro i to na YouTube kanalu NOVA RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Ko su roditelji koji zanemaruju svoju decu i kako da prepoznamo da smo se od deteta udaljili, pitanja su na koja nam odgovara doktor Grujičić. On objašnjava i kojim metodama da povratimo poverenje i bliskost, ali ukazuje i šta sve kao roditelji radimo pogrešno, a da to ne primećujemo. Često pogrešne metode prihvatamo bez mnogo razmišljanja i samokritike, a one mogu izazvati teške posledice, koje na kraju dovedu do porodične terapije, koja je prvi korak ka izlečenju.