Mamazjanija: Roditelji moraju da skinu maske strogoće i da se približe deci, poručuju dečije književnice Jasminka Petrović i Ivana Lukić

Na deci svet ostaje, a ako iz njihovih života izbrišemo kulturu, knjige i čitanje, čeka nas siva budućnost, ovo bi mogla da bude ukratko poruka nove Mamazjanije u kojoj nas naše gošće, Jasminka Petrović poznata književnica, spisateljica dečijih knjiga i njena sestra Ivana Lukić, psihološkinja, nastavnica i takođe autorka brojnih knjiga za decu, uvode u književni svet modernih mališana.

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Društvene mreže, Fejsbuk, Instagram, TikTok, igrice, gejmerski rečnik, mogu biti saveznici, ali najčešće su neprijatelji pisane knjiške reči. Jasminka i Ivana slažu se da deca danas manje čitaju, ali to je zato što imaju sažete sadržaje, koji se brzo smenjuju na internetu i njihova koncentracija ne podržava čitanje od korice do korice. Glavna karakteristika knjige, treba da je – što kraća!

Mamazjanija Jasminka Petrović srpska je književnica za decu i mlade Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Gejmerski jezik, proistekao iz engleskog, ali prilagođen srpskom, utiče da deca zaboravljaju svoj maternji i da im ta nova komunikacija postaje jedina ispravna i normalna, a ono što može da stane na put iskrivljenom jeziku, upravo su – knjige.

„Dečje knjige treba da čitaju i roditelji, ne samo deca, jer je važno da se oni ‚presele‘ bar ponekad u svet dece, kako bi ih lakše razumeli i sa njima komunicirali“, poručuju naše gošće. One takođe kažu da mame i tate treba da skinu maske strogoće, da se približe svom detetu, saslušaju ga, a ne da se uvek razgovor svodi na naredbe, pretnje i pametovanje.

Mamazjanija Ivana Lukić dečija spisateljica Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Inspiraciju za dečje priče, Jasminka, koja piše za najmlađe, i Ivana, čija su ciljna grupa tinejdžeri, srednjoškolci, nalaze u svakodnevnom životu i komunikaciji sa decom, ali i u svom detinjstvu, koje zauvek čuči u svima nama. Slažu se da danas deci nedostaje televizijski program za najmađe, koji će okupljati čitavu porodicu, da danas svako gleda u svoj telefon, da roditelji i deca ne govore istim jezikom.

Kako dete privoleti knjigama?

Zašto deca danas manje čitaju?

Zašto su dečje knjige važne?

Kako je tehnološko doba uticalo na sadržaje dečijih knjiga?

Kako je Jasmina ostvarila bliskost sa Ivanom i njihova trećom sestrom Bojanom, iako je ona ćerka iz prvog braka, njihovog zajedničkog oca?

Mamazjanija Jasminka Petrović srpska je književnica za decu i mlade Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Koliko je važan odnos roditelja posle razvoda i kako utiče na decu iz „svih brakova“?

Na šta se danas školskom psihologu žale srednjoškolci? Koje su njihove muke?

Zašto je važno da i roditelji čitaju dečje knjige?

Kako su deca „iskrivila“ srpski jezik kroz igrice?

Mamazjanija Ivana Lukić dečija spisateljica i Jasminka Petrović srpska je književnica za decu i mlade Ana Marković novinarka Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Jasmina i Ivana ispričale su nam i njihovu porodičnu priču, koja uključuje i Bojanu, treću sestru. Naime, Jasmina je dete iz prvog braka njihovog zajedničkog oca. Dobar odnos roditelja, doveo je do toga da one danas budu jedna drugoj najbliže, najveća podrška i snaga u svemu što rade. One su dokaz da je moguće i posle razvoda ostati u najboljim odnosima, ako je interes dece na prvom mestu.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta