Mamazjanija: Kad vidiš da tvoje dete u pubertetu nije ok, nemoj nikad da ga pitaš „Šta se desilo?“ Evo šta treba da uradiš umesto toga

Nagle promene u ponašanju, komunikaciji, odnosu deteta prema roditelju u periodu od 13. do 18. godine, najčešće pripisujemo pubertetu, a gošće nove Mamazjanije, dve mame, objašnjavaju nam gde je granica adolescencije i bezobrazluka, psihološkinja Ana Mirković i Divna Peškir, kopirajterka i pevačica.

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Ana Mirković psihološkinja Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ne dozvolite da vam društvene mreže vaspitavaju decu, uključite se!“, poručuju naše gošće. Obe priznaju da su aktivne na mrežama, delom, upravo zbog svoje dece, ne samo kako bi imale uvid u to čime se bave, već da bi išle u korak sa „njihovim, a našim“ vremenom, tačnije aktuelnostma današnjih tinejdžera.

Divna Peskir, mama Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pubertetliji je najvažnije da ga saslušamo kad želi da priča, da mu ne „solimo pamet“, da ga pustimo da sam donese zaključke na razne teme, da nam pokaže šta i koliko zna. Razgovorom ostvarujemo međusobno poverenje i razumevanje koje je važno, koliko detetu, toliko i roditelju.

„Obratite pažnju na njihove probleme, jer koliko god da su nama minorni, za njih su veliki kao kosmos“, naglašavaju gošće Mamazjanije. One upozoravaju da je komunikacija nemoguća i rezultat odnosa katastrofalan, ako roditelj ne može da uspostavi samokontrolu i dopusti nervozi i umoru da ga preplavi, što kod tinejdžera izaziva buran odgovor.

Divna Peškir i Ana Mirković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koji su prvi znaci puberteta?

Kako da kroz period adolescencije prođemo što bezbolnije?

Ana Mirković psihološkinja Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Koliko je važna samokontrola majke i oca i kako da komuniciraju sa detetom u pubertetu?

Šta je deci u pubertetu najvažnije?

Divna Peskir, mama Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kako ostvariti međusobno poverenje?

O čemu mislimo kada počnu da izlaze u grad, na žurke, nama nepoznata mesta?

Šta je „teror sreće“?

Zašto je važno da roditelj tinejdžera prati društvene mreže?

Divna Peskir mama, Ana Mirković psihološkinja i Ana Marković Mamazjanija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ispoljavanje emocija, dobrih i loših, radosti i tuge, je jedno od ključnih faktora zdravog odrastanja. U razgovoru sa našim gošćama podvlačimo činjenicu da današnji roditelji ne dozvoljavaju deci da ispolje svoja osećanja, želje, namere. One ističu da dete treba da vidi svaku našu emociju, kako bi svoju umelo da prepozna i kontroliše. Naglašavaju takođe, da je briga za tinejdžera koji se osamostaljuje, normalna i očekivana, ali da mora imati granice.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta