Mamazjanija: Goran Šušljik je želeo dete i bio je spreman na sve. Onda je zazvonio telefon iz Pirota i zauvek im promenio život

Usvojeno dete je dete.

„O usvajanju deteta ne treba previše razmišljati“, kaže u novoj Mamazjaniji čuveni srpski glumac, reditelj i producent Goran Šušljik, koji se u novoj epizodi našeg podkasta osvrće na period od pre 15, ali i 12 godina, kada je sa suprugom Irinom usvojio Đorđa, a potom i Dušana.

Goran Šušljik gost emisije Mamazjanija Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Kako izgleda procedura usvajanja dece u Srbiji, Goran nam je detaljno objasnio kroz prednosti sistema, ali i mane naših građana, kod kojih su i dalje „žive“ predrasude prema roditeljima i njihovoj deci, koja nisu biološka, a posebno ako su i drugačije boje kože.

Goran Šušljik Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

U priči o svojoj, kako naglašava, savim uobičajenoj, normalnoj porodici, Goran se osvrnuo na ljude koji bi želeli da usvoje decu, ali se plaše, jer žive u maloj sredini. Govorio je i o onima koji su pokušali da usvoje, ali nisu mogli da izdrže, pa su deca vraćena u hraniteljske porodice. Smatra da treba imati razumevanja i za takve parove, jer mnogima ova odluka ne pada lako.

Svakako nikada neće zaboraviti osećaj kada su Đorđe, a gotovo tri godine kasnije i Dušan, ušli u njihov stan, iako su se potpuno različito ponašali, što je slučaj i danas, jer iako su rođena braća, „dva su sveta“.

Goran Šušljik gost emisije Mamazjanija Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Zašto su i kako Goran i Irina odlučili da usvoje decu?

Kako izgleda procedura usvajanja deteta u Srbiji?

Kako je izgledao razgovor sa decom kada su im saopštili da su usvojeni?

Zašto je lakše usvojiti dete ako živiš u velikom gradu?

Kako su podneli saznanje da Dušan ima oštećenje sluha?

Goran Šušljik Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kako vaspitavaju sinove i zašto smatra da im daje previše slobode?

Zašto u Srbiji ima gotovo duplo manje dece koja čekaju na usvojenje nego parova koji usvajaju?

Goran Šušljik gost emisije Mamazjanija Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Usled bliskosti, zajedničkog života, odrastanja dece, i najveće avanture koju su doživeli, Goran i Irina odavno su zaboravili da su Đorđe i Dušan usvojeni. Na to ih, kaže naš gost, podsete kada ih pitaju o usvojenju, dok ova skladna porodica funkcioniše kao i svaka druga, a u odnosu na pojedine „biološke“, sigurno i daleko bolje.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta