Po načinu na koji dete govori može se videti da nešto nije u redu: Poznati logopedi u novoj Mamazjaniji

Ako dete ima tri godine i ne priča, nešto ozbiljno nije u redu.

Postoje pravila za razvoj govora kod dece, a vreme kada roditelji treba da se savetuju sa stručnjakom, kao i znaci za „uzbunu“ važe za sve, bez izuzetka, a o ovom sve većem problemu, zakasnelog i nepravilnog govora kod dece u Srbiji, pričali smo sa gostima nove Mamazjanije, našim poznatim logopedima dr Natašom Čabarkapom i Dušanom Trbojevićem.

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije će na ostalim platformama biti dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu NOVA RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova rs.

Nataša Čabarkapa i Dušan Trbojević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prve reči javljaju se kod dece u različitim periodima, ali do 18. meseca svako dete bi moralo da zna da izgovori nekoliko jasnih reči, čije značenje poznaje, pričaju naši gosti. Problemi u govoru, kod zdrave dece, mogu se rešiti, ukoliko roditelji reaguju na vreme i sa problemom se suoče uz pomoć stručnjaka, ali dešava se da dete sa tri ili čak pet godina, dovedu kod logopeda, a da ono nikada do tada nije izgovorilo nijednu reč.

Nataša Čabarkapa Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kad je vreme za prve reči?

Kako da roditelj prepozna da sa razvojem deteta i njegovim govorom nešto nije u redu?

Kada se obratiti stručnom licu, logopedu?

Gde roditelji greše, pa nesvesno otežavaju razvoj govora i sposobnost verbalne komunikacije kod svoje dece?

Kako da roditelj pomogne detetu koje ne govori?

Dušan Trbojević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Koji su sve razlozi za „kašnjenje“ u govoru kod mališana?

O tome koliko ishrana, način hranjenja utiče na kašnjenje i nepravilan govor dece, ali i tepanje roditelja, baka, deka, pa i rođenje mlađeg brata, sestre, kao i elektronski uređaji, televizijski program, telefoni, igrice, pričaju, upozoravaju i savetuju gosti Mamazjanije, logopedi, koji se iz dana u bave dečjim rečnikom, njegovim razvojem, napretkom, ali i lečenjem.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.