Mamazjanija: Najpoznatiji dečji psihijatar dr Roberto Grujičić o problemima sa kojima se bore deca u Srbiji

Stručna pomoć potrebnija je roditelju, nego detetu, jer deca samo snose posledice, priča u novoj Mamazjaniji poznati dečji psihijatar iz Instituta za mentalno zdravlje, dr Roberto Grujičić, koji je i jedan od autora podkasta „Dva i po psihijatra“.

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Roberto Grujičić dečiji psihijatar Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

U novoj epizodi Mamazjanije, naš gost se osvrće na sve veći broj problema koje nosi takozvano „new age“ moderno roditeljstvo, ali i tehnologija koja je sastavni deo života, nažalost i dece mlađe od tri godine. U razgovoru za Mamazjaniju navodi sve uzroke poremećaja u razvoju i ponašanju, za koje, naglašava, nisu krivi roditelji i njihov pogrešan pristup, ali ga često pospešuju.

Greške koje pravimo kao roditelji su nesvesne, ali mogu biti pogubne.

Roberto Grujičić dečiji psihijatar Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Narcisoidne ličnosti dečje uspehe pripisuju sebi, zanimaju ih samo rezultati, kojima nimalo ne doprinose. Stvaraju kod dece strah od neuspeha, odnosno od gubitka roditeljske ljubavi, što je za dete nešto najteže“, priča doktor Grujičić.

Ko su roditelji koji zanemaruju svoju decu?

Kada roditelji u Srbiji dovode decu kod psihijatra?

Zašto deci ne smemo da dajemo telefon u ruke pre treće godine?

Na koji način odrastanje uz telefon remeti psiho-socijalni razvoj deteta?

Ko su narcisoidni roditelji i kako da znamo da li smo takvi?

Na koji način ponašanje i raspoloženje roditelja utiče na decu?

Kako se gubi međusobno poverenje između roditelja i dece, a kako ga povratiti?

Roberto Grujičić dečiji psihijatar Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Odlazak kod dečjeg psihijatra, naglašava dr Grujičić, ima smisla u ekstremnim situacijama i kad je roditelj iscrpeo sve druge mogućnosti, poput razgovora sa detetom, odlaska kod školskog pedagoga, psihologa u domu zdravlja, koji nisu uspeli da pomognu, pa je reč o ozbiljnijoj dijagnozi. Svakako, osvešćivanje problema i preispitivanje roditelja, kad primete poremećaj u ponašanju svog deteta, prvi je korak ka boljitku.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta